Kot v poslanskem vprašanju navaja Kek, je 1,2 milijona evrov za namen digitalizacije tehnološke opreme tedanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak Radioteleviziji Slovenija (RTVS) nakazal malo pred koncem mandata, četudi naj bi imel javni servis za digitalizacijo rezerviranih okoli 50 milijonov evrov. Vodstvo RTVS je tako leta 2008 prejeta sredstva porabilo za plače zaposlenih, je zapisal poslanec.

Po njegovih navedbah je želela podobno namero prejšnja vlada izpeljati tudi preko vladnega urada za narodnosti, a je sedanja vlada to preprečila. "Povsem jasno je bilo, da sredstva ne bi namenili programskim vsebinam manjšin na RTVS, temveč ponovno plačam," je prepričan Kek.

Zakaj je vlada nakazovala sredstva?

Ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča ter ministrico za gospodarstvo Darjo Radić zato sprašuje, za kakšen namen so bila omenjena sredstva pravzaprav izplačana in zakaj je morala vlada nakazovati sredstva javnemu servisu, če je bilo znano, da ima RTVS dovolj sredstev.

Kot navaja Kek, je to v enem od intervjujev potrdil tudi nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti, ko je dejal, da je imela RTVS okoli 50 milijonov evrov v delnicah. Po Simonitijevih besedah je RTVS posloval brez izgube, kljub temu da so ostala omenjena sredstva nedotaknjena. Kek sprašuje še, ali je Vizjak RTVS financiral protizakonito. Odgovore na vprašanja pa, kot je zapisal, pričakuje tudi od vlade oziroma od vodstva RTVS.

Prispevek naj se usklajuje s stroški

V novem zakonu o RTVS je usklajevanje rtv-prispevka urejeno bolje kot v zdaj veljavnem zakonu, meni poslanec Zares Franci Kek. Po zdajšnjem zakonu namreč o vsakokratni spremembi višine rtv-prispevka odloča vlada, "kar je lahko tudi instrument pritiska na javni servis", po novem pa se prispevek usklajuje z rastjo življenjskih stroškov, je zapisal.

Kek v odzivu na SDS tudi navaja, da bodo po novem zakonu plačila prispevka oproščeni vsi, ki so ga bili oproščeni po zdajšnjem zakonu. Če ves prispevek ne bo porabljen za javno službo, pa zakon nalaga tudi vračanje, oziroma poračun vsem plačnikom rtv-prispevka, piše.

Radiotelevizija Slovenija bo, kot navaja, v kratkem oblikovala tudi nove tematske programe za področja kulture, športa, izobraževanja, informativnega programa in podobno. V primeru, da zakon ne bo potrjen na referendumu, bodo gledalci in gledalke za ogled prenosov košarkarskih tekem Evropskega košarkarskega prvenstva, ki bo leta 2013 v Sloveniji, na posebnem tematskem športnem programu primorani še dodatno plačevati, meni poslanec.

SDS: Inflacija znova narašča

V SDS so namreč danes v izjavi za javnost zapisali, da inflacija znova narašča in da bo glede na težave v evrskem območju ter katastrofalne gospodarske rezultate in zadolževanje obstoječe vlade, naraščala še bolj, kar v primeru uveljavitve novega zakona pomeni "neprenehno dvigovanje rtv-prispevka". Kot pojasnjujejo, je sedaj veljavni zakon višino RTV prispevka omejil in zamrznil, saj ga brez spremembe zakona sploh ni bilo mogoče trajno dvigniti, predlog novega zakona pa predvideva neomejeno povečevanje prispevka z rastjo inflacije.

Preberite še: Aktivi novinarjev TV in Radia Slovenija ter Dela v podporo novemu zakonu o RTVS.