Juri je kot nekdanji veleposlanik in kot podpredsednik odbora DZ za zunanjo politiko izrazil razočaranje nad odločitvijo zunanjega ministrstva, da plača članarino zvezi Nato, "ki je očitno prioriteta slovenske diplomacije", ne pa članarine ZN, "ki bi morala biti prioriteta vseh diplomacij po svetu, ne samo slovenske".

Neplačevanje ali odlog plačila članarine ZN je namreč po oceni Jurija še bolj nesprejemljivo ob dejstvu, da brez težav plačujemo članarino "vojaško-politični organizaciji, v imenu katere pošiljamo vojakinje in vojake Slovenske vojske v Afganistan, da se borijo za interese nekaterih posameznih držav, s čimer še dodatno obremenjujemo državni proračun".

Žbogarju zato Juri predlaga, da naj članarino za Nato poravna obrambno ministrstvo, saj zunanje ministrstvo že plačuje visoko najemnino za veleposlaništvo pri Natu v Bruslju, ki znaša skoraj 52.000 evrov mesečno, in ni potrebe, da bi moralo plačevati še članarino "vojaškemu združenju ZDA".

Žbogar je že minuli teden tako na zasedanju ministrov zveze Nato v Bruslju kot tudi na seji OZP potrdil, da Slovenija zaradi krčenja proračunskih sredstev ne bo uspela poravnati svojih obveznosti do ZN. To je potrdil tudi v torek ob obisku v Splitu.