Poročali smo, da so v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) predlagano novelo zakona kritizirali, saj bo po novem, če bo zakon sprejet, zemljiškoknjižne predloge mogoče vlagati le elektronsko prek notarjev ali odvetnikov. V GZS so zato prepričani, da bo postopek stal državljana več in bo trajal dlje.

A na pravosodnem ministrstvu so včeraj postregli s konkretnimi izračuni. Vpis v zemljiško knjigo se bo z novim zakonom za državljana pocenil, saj se bosta hkrati znižali tudi sodna taksa in notarska tarifa. Glede na podatke ministrstva stane danes posameznika vknjižba lastninske pravice za nepremičnino, ki je vredna denimo 8000 evrov, 60 evrov, če postopek vodi sam, in kar dobre 104 evre, če ga vodi prek notarja. Po novem zakonu ga bo postopek, ki ga bo moral voditi notar, stal 38,80 evra. Za vpis nepremičnine, ki je vredna 100.000 evrov, je danes treba odšteti 219 evrov oziroma 264 evrov, če postopek zaupamo notarju. Po novem zakonu bomo plačali 207 evrov. Pri nepremičnini, ki je vredna tisočaka, bo vpis v zemljiško knjigo po novem zakonu vendarle evro dražji, kot če danes predlog za vpis poda državljan. Tudi odvetniki bodo morali, če bodo želeli biti konkurenčni notarjem, svoje tarife primerno znižati, pravi Zalar.

Prek spletnega portala e-Zemljiška knjiga bo lahko vsakdo dobil izpis iz zemljiške knjige brezplačno, medtem ko je danes za to treba odšteti 1,31 evra. Nov način elektronskega poslovanja bo omogočil tudi hitrejše poslovanje, zatrjuje minister Zalar. Trenutno traja postopek vpisa v zemljiško knjigo v povprečju 1,4 meseca, po uvedbi novele pa bo končan praviloma v štirih delovnih dneh, kar bo dobro tudi za konkurenčnost gospodarstva, pravi minister.

Sistem bo zagotovil tudi enakomerno obremenjenost sodišč, saj se bo s predlogom, ko bo vložen, ukvarjal tisti sodni referent v državi, ki bo v danem trenutku najmanj obremenjen, ne glede na to, pri katerem sodišču bo predlog vložen, in ne glede na lego nepremičnine.