Obtožni predlog v zadevi Patria, ki ga je zoper njega vložila Zobec-Hrastarjeva, je Janša ocenil kot gnusno zlorabo tožilske funkcije, tožilko pa je med drugim obtožil, da je poskrbela, da so obtožnico še pred njim prejeli mediji. "Očitno je še vedno živa partija ali njena naslednica udbomafija, ali kakor koli kdo pač poimenuje preživele metode in organizacije stalinističnih časov na Slovenskem, naročila navezi Kos-Hrastar, da obračunava z mano," je še zapisal.

Po mnenju nekaterih pravnikov gre za hude obtožbe, ki bi lahko pomenile celo kaznivo dejanje zoper čast in dobro ime. Odvetnik Emil Zakonjšek tako meni, da bi v tem primeru lahko šlo za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve v zvezi z opravljanjem funkcije, Janša namreč v svojem zapisu odločitev tožilke povezuje z osebnimi zamerami. To je po besedah Zakonjška uradno pregonljivo kaznivo dejanje, ki se začne na predlog, kar pomeni, da bo tožilstvo - če bo Zobec-Hrastarjeva podala predlog za pregon - zoper Janšo moralo sprožiti postopek. Kazenski zakonik v 160. členu sicer določa, da se tistega, ki o kom trdi ali raznaša kaj, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev.

Ali gre v tem primeru za žaljivo obdolžitev, smo včeraj vprašali tudi vrhovno državno tožilstvo, od koder pa so nam odgovorili le, da "na hipoteze ne bodo odgovarjali". Tožilke Branke Zobec Hrastar, ki smo jo želeli vprašati, ali bo zoper Janšo podala predlog za kazenski pregon, pa nam ni uspelo priklicati.