Sindikat kmetov pod vodstvom predsednika Romana Žvegliča želi s tem projektom vzpostaviti takšno povezavo od kmeta do peka, ki bo omogočala sledljivost okolju prijaznejše in prehransko varnejše integrirano pridelane slovenske pšenice. Spodbudo za to, da so se lotili tega projekta, pa jim je dal kmetijski minister z javno izjavo, da bi zelo rad kupil žemljo iz slovenske integrirano pridelane pšenice.

Tovrstna pšenica se namreč zdaj pri mletju običajno meša s pšenico iz drugih držav, zaradi česar sledljivost ni možna, pravijo v sindikatu in dodajajo, da pa želijo s tem projektom pripomoči k vzpostavitvi sledljivosti od njive do kruha.

"Glavni namen projekta je narediti grozd mlinarjev in pekov, ki bi pekli izključno iz slovenske integrirano pridelane pšenice," je povedal Žveglič in dodal, da bo tako potrošnik imel na izbiro tudi tovrsten kruh.

Pekarna žemljice postregla tudi Pahorju

V primeru Pekarne Piskač, ki je danes premieru in ostalim udeležencem predstavitve postregla tudi z žemljicami iz slovenske integrirano pridelane pšenice, je moko iz integrirano pridelane slovenske pšenice zagotovilo podjetje Mlinopek iz Murske Sobote.

Direktor Mlinopeka Karel Pojbič je dejal, da projekt močno podpirajo. "Če bomo s to akcijo uspeli, potem bomo vsi zmagovalci, vendar moramo skupaj narediti še veliko, da bomo slovenskega potrošnika prepričali, da je ta integrirana pridelava najbolj varna, zdrava in zanesljiva," je povedal.

Minister Židan ga je dopolnil, da sta slovenska proizvodnja in hrana za državo in potrošnika pomembni, ker imata na ta način delo slovenski kmet in delavec, ker gre za hrano z višjo prehransko varnostjo in ker je to na račun krajših dobavnih poti tudi del boja proti podnebnim spremembam.

Pahor opozoril na razmerje med kakovostjo in ceno

Premier Pahor pa je ob vsem skupaj opozoril, da je za uspešnost takšnih projektov pomembno tudi ustrezno razmerje med kakovostjo in ceno. "Če bo pomenila pravo razmerje med kakovostjo in ceno, potem jo bodo ljudje kupovali in tudi mi bomo zadovoljni, ker bo to slovenski proizvod," je dejal. Hkrati je napovedal, da se bo na gornjeradgonskem kmetijskem sejmu konec avgusta predvidoma udeležil skupne seje parlamentarnih odborov za kmetijstvo in za gospodarstvo.

Po Žvegličevih besedah je sicer za vzpostavitev sledljivosti potrebno zagotoviti še ustrezne pravilnike in posledično nadzor. "Pokazali smo, da je to možno narediti in da je potrebno zelo malo volje," je dejal Žveglič in dodal, da bi kaj takšnega lahko že zdavnaj izvedla kakšna druga institucija, na primer zadružna zveza.

V sindikatu kmetov so že prejeli več klicev pekov, ki se želijo vključiti v omenjeni projekt. Ta bo sicer z večjo intenzivnostjo zaživel v septembru in oktobru.