Rudolf je o arbitražnem sporazumu o reševanju spora glede meje med Slovenijo in Hrvaško ter o arbitražnem sodišču, ki bo oblikovano na osnovi tega sporazuma, spregovoril na današnji razpravi z naslovom "Izzivi in perspektive v pomorskem pravu in pravu morja: Interesi Republike Hrvaške" na Hrvaški akademiji znanosti in umetnosti.

Kot je izpostavil, strani v sporazumu nista določili, da naj sodišče razpravlja o pravici Slovenije do stika z odprtim morjem, zato se zdi, da lahko sodišče razpravlja le o načinu, kako ta stik uresničiti. Po istem uporabnem pravu bo sodišče določilo tudi režim izkoriščanja relevantnih morskih območij, je še dodal Rudolf.

Davor Vidas, prav tako hrvaški strokovnjak za mednarodno pravo, je sicer menil, da pri poskusih teritorialnega povezovanja Slovenije z odprtim morjem, kakršen je bil npr. sporazum Drnovšek-Račan, ne gre za kompromisne rešitve, ampak za politične improvizacije, ki nimajo opore v dejanskih okoliščinah plovbe in osnovnih pravilih mednarodnega prava.

Vprašanje slovenskega dostopa do odprtega morja je sicer bistveno drugačne narave od spora o razmejitvi teritorialnih morja Hrvaške in Slovenije, tako da ju je treba obravnavati ločeno, je še dodal Vidas. Zato bi bilo treba po njegovem v razpravo o slovenskem dostopu do odprtega morja poleg Slovenije in Hrvaške vključiti tudi Italijo.