Ob tem je zanikal, da bi v čemerkoli ravnal nepravilno ali celo koruptivno. "Upam, da bom to dokazal z dejstvi, ki so razvidna iz dokumentov, ki se nanašajo na sporne očitke," je dejal Pogačnik in ponovil prepričanje, da je ministrstvo v postopkih vračanja bulmastifov ravnalo pravilno oziroma v skladu z zakonodajo in sodbo sodišča.

Za odstop se je tako odločil, ker je po omenjenih dogodkih mnenja, da je nemogoče, da še naprej uspešno opravlja nalogo ministra, ne glede na krivdo. "Mislim, da bi bilo predvsem oteženo nadaljevanje zastavljenega dela ministrstva in verjemite mi - kmetijsko ministrstvo je zelo pomembno za Slovenijo in na to prevečkrat pozabljamo," je povedal Pogačnik.

Pogačnik je 10. marca nepreklicno odstopil z mesta ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. S tem se po 16 mesecih končuje njegovo drugo vodenje ministrstva za kmetijstvo, ki ga je osem mesecev vodil že v zadnjem obdobju vlade premiera Antona Ropa.

Pogačnikov stolček se je zamajal po smrti Baričeviča

Pogačnikov ministrski stolček se je zamajal pred dobrim mesecem dni po tragičnem dogodku, ko so bulmastifi v lasti Saše Baričevića, ki so v preteklosti že napadli človeka, do smrti pogrizli svojega lastnika. Ob tem se je pojavilo vprašanje ustreznega ravnanja pristojnih ob vračanju psov lastniku, minister Pogačnik pa je odgovornost takoj zavrnil.

Zaradi afere bulmastifi so ga k odstopu takoj pozvale opozicijske stranke, a tega ni nameraval storiti, nato pa sta opozicijski poslanski skupini SLS in SDS vložili interpelacijo o njegovem delu in odgovornosti. V odgovoru na interpelacijo, ki ga je 25. februarja podprla vlada, Pogačnik pa ga je v DZ z dodatnimi pojasnili posredoval 8. marca, je zavrnil vse očitke interpelacije in ponovno tudi objektivno odgovornost za tragični dogodek v primeru bulmastifov.

Prav v zvezi z interpelacijo pa je povezan sum korupcije, zaradi katerega so kriminalisti 9. marca v obsežni akciji pridržali ministra Pogačnika, prav tako pa tudi prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, pri čemer naj bi oba bila "kolateralni žrtvi" policijskih prisluhov poslancu SNS Srečku Prijatelju.

V javnosti naj bi bile izkrivljene informacije glede SNS

Med prisluškovanjem Prijatelju naj bi namreč kriminalisti prišli na sled domnevnemu dogovarjanju med Pogačnikom in Jelinčičem o podpori SNS pri ministrovi interpelaciji v zameno za podporo pri projektu letalskega muzeja v Prekmurju.

V zvezi s slednjim je Pogačnik poslancem povedal, da so v javnosti pojavljajo številne napačne informacije in izkrivljena dejstva glede njegove komunikacije s poslancema SNS. V zvezi z očitki o dogovarjanju o morebitni podpori pri interpelaciji glede bulmastifov pravi Pogačnik, da so brezpredmetni, saj je glede interpelacije imel zadostno podporo tako v koaliciji kot tudi pri predsedniku vlade. "Pri vsem tem dogajanju ni bilo nobenega trgovanja niti kupčkanja z glasovi poslanske skupine SNS," je dejal.

"Dejstvo je, da je bil interes s strani poslanca in predsednika SNS Zmaga Jelinčiča kot pobudnika zelo velik. Ta projekt je imel podporo pri različnih ministrstvih, pristojnost kmetijskega ministrstva pa je bila zgolj v tem, da se ugotovi, ali predlog za lokacijo muzeja, katerega bo predložila občina, ustreza zahtevam zakona o prostorskem načrtovanju glede pozidave najboljših kmetijskih zemljišč," je povedal Pogačnik.

Težave pri nacionalno zanimivem projektu v Pomurju?

Po terenski seji vlade v Pomurju novembra lani se je po Pogačnikovih besedah odvil poseben sestanek o tem vprašanju, na katerem so bili poleg Pogačnika in Jelinčiča prisotni tudi minister za promet, državni sekretar za Pomurje in murskosoboški župan. Na njem so se strinjali, da gre za nacionalno zanimiv in pomemben projekt, ki ga je treba podpreti.

Vendar pa je bila potem na potezi občina, ki naj bi v predlog občinskega prostorskega načrta vnesla prostorske potrebe tega projekta. Ker pa po mnenju Jelinčiča, tako pravi Pogačnik, aktivnosti niso potekale dovolj hitro, je poslanec večkrat opozarjal na pravočasnost postopkov. Tako je konec januarja javno kritiziral tudi Pogačnika kot ministra in ga obtožil, da zavira projekt.

"Naslednji dan sem mu na njegove neutemeljene očitke odgovoril s pismom, katerega sem mu predal v parlamentu preko poslanca njegove stranke, saj Jelinčič takrat ni bil prisoten v dvorani. In to pismo je ta slavna kuverta, ki se omenja v policijskih prisluhih," je povedal Pogačnik in dodaja, da je v tem pismu Jelinčiču izrazil zgolj protest glede javno izrečenih kritik in pojasnil, kakšne so pristojnosti občine Murska Sobota in ministrstva v tem postopku.

Ministrstvo nikoli ne prenaša zemljišč na občine

"Poudarjam, da ministrstvo v nobenem primeru ne prenaša zemljišč na občine in seveda tako tudi kot minister v nobenem primeru kaj takega ne morem izpolniti," je še poudaril Pogačnik. Za spremembo namembnosti najboljših kmetijskih zemljišč v zazidljiva morajo občine po njegovih besedah proučiti variantne rešitve in načine nadomeščanja zemljišč.

V obravnavanem primeru je murskosoboška občina podala predlog, da se iz veljavnega prostorskega načrta občine izvzame 28,5 hektara že zazidljivih zemljišč in se jim spremeni spremembo namenske rabe v območje za gradnjo rastlinjakov. Na teh zemljiščih naj bi v steklenjakih in z uporabo geotermalne vode zagotovili možnost proizvodnje vrtnin. S tem bi ustrezno nadomestili najboljša kmetijska zemljišča, na katerih naj bi stal muzej. Ministrstvo se s tem predlogom strinja.

Predsednik DZ Pavel Gantar je po obrazložitvi pojasnil, da je Pogačnik po prenehanju ministrske funkcije dolžan do imenovanja novega ministra voditi tekoče posle. Kot najresnejšega kandidata za novega ministra se sicer omenja poslanca SD in kočevskega župana Janka Vebra.