Zalar je negativno mnenje zoper Barago, kot je pojasnil, podal, zaradi "teže kršitve in zaradi tega, ker je bilo Baragino ravnanje očitno protipravno".

Zalar je prepričan, da Andreja Barago ni odnesla politika. "Odnesel se je sam, kajti storil je napako, njegovo odgovornost pa je presojal Sodni svet, ki ni političen organ," je dejal Zalar.

Minister je pojasnil, da je v primeru Barage ravnal tako, kot mu je veleval zakon o sodiščih. Ko je bil obveščen, da bi lahko šlo za hujšo kršitev dolžnosti predsednika sodišča, je najprej zaprosil za mnenje predsednika višjega sodišča v Ljubljani. To mnenje je, kot je dejal, dobil. Ker pa se je vmes spremenil zakon in ker je Sodni svet prevzel pristojnost, da imenuje in razrešuje predsednike sodišč, je lahko kot minister sodnemu svetu podal samo svoje mnenje.

Kolikor mu je znano, je postopek razrešitev Barage tekel samo zaradi zadnje kršitve, in sicer zaradi pregleda izpiskov službenih mobilnih telefonov zaposlenih.

Zalar je komentiral tudi današnjo odločitev sodnega sveta, da podpre kandidaturo vrhovnega sodnika Marka Šorlija za predsednika vrhovnega sodišča.

"Sem eden od organov, ki sodelujejo v tem kandidacijskem postopku in zdaj moram počakati na mnenje Sodnega sveta. To mnenje mora biti namreč obrazloženo," je pojasnil Zalar in dodal, da se bo kot minister odločal o tej zadevi, ko bo prejel obrazložitev.

Baraga se ne bo potegoval za vrnitev predsedniškega položaja

Razrešeni predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Andrej Baraga je v izjavi za novinarje glede njegove razrešitve s funkcije predsednika sodišča dejal, da za zdaj zadevo težko komentira, saj mora najprej dobiti pisno obrazložitev razrešitve. Je pa poudaril, da osebno nima ambicij, da bi se potegoval za vrnitev predsedniškega položaja, je dejal.

Sodni svet je danes Barago razrešil s funkcije predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani, in sicer zaradi izpiskov službenih telefonov zaposlenih. Sam Baraga je dejal, da ravnanje ni bilo nezakonito, je pa v zvezi s tem podal zahtevo za sodno varstvo. "Počakal bom, da se to odvrti," je dejal in dodal, da je odločbo sodnega sveta možno izpodbijati kvečjemu s tožbo.

Glede na to, kako so se stvari razvijale, za Barago njegova razrešitev "ni kakšno posebno presenečenje." Poudaril je, da "osebno nima ambicij, da bi se potegoval za vrnitev predsedniškega položaja". "To je zadeva, ki je za mano," je menil in izrazil upanje, da bo odločba v skladu z zakonom.

Andrej Baraga se sicer ne boji za svojo prihodnost. Delal bo naprej kot sodnik na okrožnem sodišču v Ljubljani.

Zatrdil je, da "ni političen človek in da ne dela po principu političnih zarot". Poudarja, da za sabo nima nobene politične opcije, in meni, da se je to pod prejšnjo in sedanjo vlado pokazalo. Z ministrom Zalarjem sta vedno imela korektne stike, sodišče pa zapušča v dobrem stanju.