Kresalova poudarja, da je za izboljšanje varnosti na cestah in za zmanjšanje števila najhujših prometnih nesreč potrebna sprememba miselnosti udeležencev v cestnem prometu in policije.

"Torej ne bomo več šteli izdanih plačilnih nalogov, ampak bodo policisti odgovorni za oblikovanje prometno varnostne politike na svojem območju. Verjamem, da bo dal projekt dobre rezultate in ga bodo kmalu začele uporabljati tudi ostale policijske uprave po Sloveniji," je dodala notranja ministrica.

Poudarila je, da ji je všeč stavek, ki ga je danes slišala od vodstva celjske policije, da bo policija tam, kjer so problemi.

Direktor Generalne policijske uprave Janko Goršek je poudaril, da število ukrepov in odrejenih preizkusov alkoholiziranosti nista merili učinkovitosti policije. Zato bodo opustili spremljanje časa učinkovitega merjenja hitrosti, poostreni nadzori pa bodo veliko bolj problemsko usmerjen.

"Policija pri prometni varnosti opravlja servisno dejavnost"

"Ljudem poskušamo dokazati, da je policija tudi na področju prometne varnosti servisna dejavnost. Spreminjamo filofozijo, kako naj bi slovenska policija izvajala svoje naloge. Bistvo vsega je, da slovenska policija mora priti v fazo decentralizacije in se približati občanom. Bolj intenzivno moramo sodelovati tudi z lokalno skupnostjo in javnostjo. Spreminjamo globalno razmišljanje v slovenski policiji. Ko bomo to novo strategijo razmišljanja prenesli do zadnjega policista, bomo dosegli naš cilj," pravi Goršek.

Postregel je še s podatkom, da je letos na slovenskih cestah v prometnih nesrečah umrlo 166 ljudi, lani pa 206.

Direktor Policijske uprave Celje Karol Turk je ob predstavitvi projekta novega cestnega nadzora povedal, da projekt prinaša večjo navzočnost policistov na obremenjenih relacijah, učinkovitejše ugotavljanje najhujših kršitev s poudarkom na alkoholu in hitrosti. Strožji bodo tudi do objestnežev v cestnem prometu in do večkratnih kršiteljev.

Napovedal je, da bodo ustanovili delovno skupino policistov, ki se bo ukvarjala s prometno varnostjo, kar 66 odstotkov prometnih nesreč s smrtnim izidom namreč povzročijo prav vinjeni vozniki. Na najbolj kritičnih točkah bo tako promet nadziralo od 30 do 40 policistov.

Prav tako bodo ustanovili novo prometno patruljo s šestimi policisti, ki bodo ugotavljali najhujše kršitve v prometu. Letos je na cestah celjske regije v prometnih nesrečah življenje izgubilo 22 oseb, lani pa 29.