Gantar je v izjavi za medije pred današnjo sejo kolegija povedal, da so formalno v koaliciji stranke. "Če pa sta pripravljena biti v koaliciji, bo verjetno formalno sledilo povabilo predsednika vlade in največje koalicijske stranke Boruta Pahorja, da podpišeta koalicijsko pogodbo," je dejal in dodal, da bo verjetno o tem tekla beseda tudi na vrhu koalicije v petek.

Kar zadeva članstvo v odborih in komisijah DZ, pa je predsednik DZ pojasnil, da jima z izstopom iz poslanske skupine avtomatično preneha funkcija članov in tudi predsednikov oz. podpredsednikov odborov, v katerih sodelujeta. PS DeSUS, je nadaljeval, bo morala sedaj sporočiti, ali za ta mesta predlaga nova imena ali pa predlaga kakšno drugo rešitev.

Gantar pričakuje, da bosta - ker ostajata v koaliciji - dobila ustrezna mesta in položaje predsednika oz. podpredsednika v nekaterih delovnih telesih DZ. Na vprašanje, ali je Rezman kot samostojni poslanec lahko predsednik odbora za gospodarstvo, je Gantar odgovoril, da so samostojni poslanci, če so člani koalicije in če takšno mesto ne pripada kakšni poslanski skupini, načeloma lahko predsedniki odborov. Vendar je o tem danes prezgodaj govoriti, je pojasnil.

Kot je pojasnil predsednik DZ, na današnji kolegij ni prišel noben predstavnik DeSUS. "Pričakujem, da se bo pet poslancev sestalo in izbralo novega vodjo in to čim prej sporočilo predsedniku DZ," je dejal.

Gantar se je na koncu zahvalil Žnidaršiču za korektno sodelovanje v kolegiju. Predsednik DZ obžaluje, da je prišlo do njegovega izstopa iz poslanske skupine, "ker je poslanska skupina z njim mogoče izgubila poslanca z največjo človeško, etično in politično integriteto".

Podobno po njegovih besedah velja tudi za Rezmana, ki je, tako predsednik DZ, nadvse korektno vodil odbor za gospodarstvo. Gantar tudi upa, da bosta oba poslanca dobila ustrezno mesto in status v DZ.

Kot je znano, sta Žnidaršič in Rezman danes izstopila iz poslanske skupine DeSUS. Odslej bosta delovala kot samostojna poslanca in bosta podpirala uresničevanje koalicijskega sporazuma. Žnidaršič je ob tem pojasnil, da ostaja član DeSUS.