Slovenija je v okviru operativnega razvoja ribištva do leta 2013 pridobila 28 milijonov evrov finančnih sredstev, potrebno pa je zagotoviti njihovo smotrno porabo, je poudaril Pogačnik, ki se je z morskimi ribiči sestal drugič v tem letu.

Dobrih osem milijonov evrov je pri tem namenjenih obnovi ribiških pristanišč, s katero bo poskrbljeno tudi za boljšo infrastrukturo in posebne prostore za ribiško dejavnost, je pojasnil Pogačnik. Tri četrtine sredstev je zagotovljenih iz evropskih skladov, 10 odstotkov bodo prispevale občine, 15 odstotkov pa država iz proračunskih sredstev.

V okviru prvega javnega razpisa, ki je odprt od oktobra letos, je občinam za obnovo pristanišč na voljo 5,3 milijona evrov. "Na ministrstvu smo zaskrbljeni, ker zadeve počasi potekajo. V kolikor ne želimo izgubiti evropskih sredstev za prihodnje leto, moramo pričeti z izgradnjo pristanišč," je opozoril Pogačnik. Gradbeni načrti za Izolo in Piran naj bi bili sicer že dokončani.

Minister se je v pogovoru z ribiči dotaknil tudi težav, s katerimi se soočajo pri prijavljanju na razpise za ukrepe finančne pomoči. Na predlog ribičev bodo znižali najnižji razpisani znesek za denarno pomoč s 4000 evrov na 2000 evrov, je obljubil Pogačnik. Sprememba, ki bo ribičem olajšala koriščenje finančnih sredstev, bo formalno predvidoma urejena do februarja prihodnjega leta.

Na sestanku so po Pogačnikovih besedah spregovorili tudi o ugodnejših oblikah kreditiranja. Ribiči imajo namreč težave z iskanjem kreditov za deleže, ki jih morajo v okviru ukrepov finančne pomoči kriti sami.

Predstavnik ribičev Zlatko Novogradec pa je opozoril predvsem na konkurenco posameznikov, ki se z ribištvom ukvarjajo občasno kot samostojni podjetniki, zakon pa jim dodeljuje enake pravice kot poklicnim ribičem. "Prišel je trenutek, da se tudi tu nekaj uredi, saj bo v nasprotnem primeru Slovenija izgubila poklicne ribiče," je dejal Novogradec.

Pogačnik je ob tem poudaril, da na ministrstvu še v tem letu pripravljajo spremembe zakona o morskem ribištvu. "Stvari bomo poskušali urediti tako, da bodo imeli prednost tisti, ki se poklicno ukvarjajo z ribištvom na morju," je dejal.

Ribiči so se obenem zavzeli tudi za nadaljevanje obratovanja ribiške pisarne, saj so z delovanjem pisarne zadovoljni, ribiče po njihovem povezuje in jim omogoča stik z ministrstvom. Na ministrstvu se po besedah Pogačnika zavedajo pomena ribiške pisarne, trenutno pa še iščejo ustrezno obliko financiranja.