Zato je pred zimo nemogoče zanesljivo napovedati, kdaj se bomo lahko vozili po vsej dolenjski avtocesti, pravi direktorica projekta Dolenjska pri DDC svetovanje, inženiring Tatjana Zalokar . Nasipi na obeh odsekih so v glavnem končani, po besedah Zalokarjeve že potekajo asfalterska dela. Nasip intenzivno gradijo tudi na območju nekdanjega zemljišča Srečka Lužarja na odseku Ponikve-Hrastje, s katerim so pogodbo po dolgotrajnem usklajevanju končno podpisali v začetku oktobra. Do dogovora so prišli tudi z avtoprevoznikom Mirkom Kovačičem o zemljišču in nepremičninah pri Ponikvah.

"Pred tremi ali štirimi tedni sva si segla v roko, vsebinsko smo se dogovorili, kakšni bodo sporazumi in pogodbe. Naša pravna služba v sodelovanju z ministrstvom za promet zdaj rešuje še zadnje podrobnosti, družba DDC pa pripravlja še določene pogodbe v zvezi z vzdrževanjem nadvoza, ki ga bo Kovačič gradil," pravi predsednica uprave Družbe za avtoceste Republike Slovenije (Dars) Mateja Duhovnik.

S pogodbo bodo določili odkup Kovačičevih nepremičnin. Razlastitev tako ne bi bila potrebna. Kot je znano, bi se moral razlastitveni postopek za Kovačičeva zemljišča zaradi napake upravne enote začeti znova, začetek postopka je razpisan za 30. november 2009. Po besedah Duhovnikove bi se tako dela na območju Kovačičevega zemljišča lahko začela že prihodnji teden. V Darsu dodajajo, da sta se strani sporazumeli tudi o višini odškodnine Kovačiču iz naslova povečanih stroškov obratovanja in izgubljenega dobička zaradi poslovanja na dveh lokacijah, Kovačič pa bo iz prejete odškodnine financiral zgraditev nadvoza, s katerim bo povezal obe lokaciji. Avtocesta namreč njegovo zemljišče "preseka" na dva dela. H graditvi nadvoza mora sicer dati soglasje še prometno ministrstvo, kar pa v Darsu pričakujejo v kratkem. Še vedno pa ni znan izvajalec strojne in elektroopreme v 380 metrov dolgem predoru Leščevje, ki je sicer že zgrajen, v obeh ceveh je položen tudi grobi asfalt. Trije od neizbranih ponudnikov so namreč vložili zahtevek za revizijo postopka. Državna revizijska komisija je dva zahtevka zavrnila, tretjemu pritožniku pa ugodila in razveljavila odločitev o oddaji javnega naročila. Strokovna komisija Darsa mora zdaj čim prej pripraviti nov predlog o izboru. "Nadaljujemo s postopkom. Pričakujemo, da bo izvajalec znan že v kratkem in da bomo tudi tam dela pravočasno končali. Pogodbeni rok za izvedbo del je pet mesecev," dodaja Zalokarjeva.