Na posnetkih je razvidno, kako ministrovo vozilo z modro lučjo na strehi na razdalji nekaj kilometrov z veliko hitrostjo prehiteva prometni zastoj kar po odstavnem pasu avtoceste. Kakšno minuto kasneje po odstavnem pasu pripelje tudi reševalno vozilo in ministrovo vozilo je bilo eno izmed tistih, katerih vozniki so z vožnjo po odstavnem pasu onemogočali hiter prevoz ponesrečenca v bolnišnico. Povejmo, da je sodelovanje prometnega ministra pri takšnem početju toliko bolj zavržno, ker je prav prometno ministrstvo tisto, ki z oglasi voznike poziva k spoštovanju prometnih predpisov, strpni vožnji in jih opozarja, naj z brezvestnim ravnanjem ne ovirajo reševalcev pri njihovem delu.

Laži o rešilnem avtu

Poleg tega je zdaj jasno tudi, da je minister Vlačič lagal in zavajal javnost, ko je še v ponedeljek trdil, da sta z voznikom modre utripajoče luči uporabila, ker se je v zastoju zagozdilo reševalno vozilo in ni moglo nikamor in mu je potem Vlačičev šofer Roman Krošl z modrimi lučmi delal pot. Že takrat je bil ta odgovor nesprejemljiv, saj ima reševalno vozilo samo svoje svetlobne in zvočne signale (vozilo ministra za promet pa nima prednosti), posnetki pa jasno kažejo, da je ministrovo vozilo v nedeljo, 14. junija, že prej vozilo z modrimi lučmi in celoten zastoj v dolžini nekaj kilometrov z veliko hitrostjo prehitevalo po odstavnem pasu avtoceste, kar je v cestnem zakonu izrecno prepovedano in se kaznuje z 200 evrov kazni in štirimi kazenskimi točkami.

Sleherniki strpno, minister po odstavnem pasu

In kako se je zgodil dogodek, med katerim se je izkazala prometna kultura med prevažanjem prometnega ministra? Na primorski avtocesti se je na odseku Logatec-Vrnika v smeri Ljubljane okoli 18. ure zgodila prometna nesreča, zaradi katere so nastajali večkilometrski zastoji. Nadzorne kamere družbe Dars razkrivajo, da je v uri in pol (od 18.00 do 19.30), kolikor je dolg posnetek, ki ga je pridobil Dnevnik, večina uporabnikov avtoceste potrpežljivo in disciplinirano čakala v zastoju. Le nekaj vozil je zastoj prehitevalo po odstavnem pasu in eno izmed njih je bil črn audi A6, v katerem se je minister Vlačič peljal na Pop TV. Nadzorna kamera pri Štampetovem mostu ob 18.53:44 prikazuje, kako je Vlačičev audi z veliko hitrostjo prehiteval zastoj po odstavnem pasu, naslednja kamera pri viaduktu Verd (kakšna dva kilometra kasneje) pa je ministrovo vozilo posnela ob 18.56:51, ko je še vedno vozilo po odstavnem pasu. Reševalno vozilo, na katerega se je še v ponedeljek skliceval Vlačič, pa je kamera zabeležila kasneje - ob 18.57:16.

Več kršitev

Po izjavah očividcev, ki so se oglasili Dnevniku, je bila zaradi nevestnega ravnanja ministrovega in nekaj drugih voznikov, ki so vozili po odstavnem pasu, avtocesta pred izvozom Vrhnika zasedena tudi na odstavnem pasu in ministrovo vozilo torej ni pomagalo reševalcem, kot je v ponedeljek trdil minister, ampak jim je preprečevalo pot. Če bi bil namreč odstavni pas prost, reševalec sploh ne bi imel težav pri vožnji. Kot smo poročali že v torek, vozilo prometnega ministra nima prednosti v prometu in bi torej moralo spoštovati prometne predpise, kot so jih preostali vozniki, ki so obtičali v zastoju.

Posnetki nadzornih kamer torej dokazujejo, da je ministrovo vozilo poleg nedovoljene uporabe modre luči storilo še druge prometne prekrške.