Na skupščini Luke Koper, ki je sklicana za 13. julij, bodo namreč imenovali nove nadzornike Luke Koper, pojasnjuje minister. "Vlada je z javnim pozivom ter prek kadrovsko-akreditacijskega sveta izbrala nove nadzornike, ki bodo po njenem mnenju kos izzivom, ki so pred Luko Koper," je v pisni izjavi še dodal Vlačič, ki se danes sicer mudi v Parizu.

Vlačič je v ponedeljek zvečer, takoj po sprejetju odločitve nadzornega sveta, za TV Slovenija izrazil presenečenje, da je nadzorni svet razrešil upravo družbe. Presenetilo ga je tudi, da nadzorniki niso sledili vladnim usmeritvam o imenovanju novih uprave z javnim razpisom.

Nadzorniki Luke Koper so na večurni seji v ponedeljek iz krivdnih razlogov razrešili predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja in člana uprave Alda Babiča, na mesto prvega moža družbe pa za obdobje petih let imenovali Veselka. Ta v Luko Koper prihaja iz Intereurope, kjer je bil zadolžen za medcelinsko logistiko.

Točka dnevnega reda julijske skupščine Luke Koper glede nadzornega sveta je namenjena seznanitvi s spremembami v nadzornem svetu, kjer bosta po novem delavce zastopala Stojan Čepar in Mladen Jovičič. Predloga o imenovanju Janeza Požarja, Marka Simonetija in Bojana Branka, ki naj bi v novem nadzornem svetu zamenjali dosedanje predstavnike države, sicer ni na dnevnem redu skupščine, pričakovati pa je razširitev dnevnega reda še pred skupščino.

Pravni zastopnik predsednika nadzornega sveta Borisa Popoviča Franci Matoz je  potrdil, da predloga za izpodbijanje zakonitosti sklica ponedeljkove seje še ni predal koprskemu okrožnemu sodišču. Predlog še pripravlja, napoveduje pa, da ga bo vložil najkasneje v sredo.

Matoz bo sodišču predlagal še, naj z začasno odredbo zadrži izvršitev v ponedeljek sprejetih sklepov nadzornega sveta, odpoklic Časarja in Babiča in imenovanje novega predsednika uprave do pravnomočnosti spora. "Prepričan sem, da bo sodišče ugodilo našim predlogom in ugotovilo, da je bila seja nezakonita, sprejeti sklepi pa nični," je danes še dejal Matoz.