Ministrica za kulturo Majda Širca je ob tem spomnila na obljube prejšnje vlade pri sprejemanju novega zakona o RTV, da bo program boljši in cenejši, a dobili smo slabši in dražji program. Blokada je po njenem mnenju nastala, ko je predsednik prejšnje vlade Janez Janša vsa leta do volitev preprečeval, da bi zvišali RTV-prispevek, zato denarja zmanjkuje, številke so različne, od 16 do 20 milijonov evrov.

Povedala je, da se je po preverjanju izkazalo, da vodstvo RTV aprila lani ni vložilo zahteve za zvišanje prispevka, kot so zatrjevali, so se pa z Janšo in drugimi, denimo z ministrom Virantom, dogovarjali za to, da bi denar dobili iz proračuna. In nekaj so za plače tudi dobili.

Ta vlada bi se lahko politično maščevala in pustila, da se vodstvo RTV znajde, kot ve in zna, vendar se je odločila, da bo prispevek ob sprejemanju rebalansa proračuna zvišala za en evro, se pravi za 10 odstotkov, je napovedi potrdila ministrica. Včeraj so nekateri koalicijski poslanci napovedovali zadržanost do zvišanja, ker dvomijo, da bo šel res za namene javne RTV, ampak za komercialne oddaje. Slišati je bilo tudi dvome, ali je vodstvo RTV še ustrezno, ker je sprejelo tudi vsebinsko zgrešene odločitve za komercializacijo. Na to zdaj javno opozarja celo skupina članov programskega sveta s predsednikom Stanetom Grando na čelu. Predlagajo, da bi bilo treba RTV Slovenija razbremeniti nekulturne komercializacije, v kateri so reklame samo vrh ledene gore, ter preiti na njeno financiranje neposredno iz državnega proračuna.

Vodstvo RTV Slovenija je v dediščino dobilo zelo slabo finančno stanje in ga je popravilo, je na drugi strani trdil poslanec SDS Aleksander Zorn. Dobilo je bitko za gledalce, se pravi, da je bila komercializacija uspešna, ker večja gledanost pomeni tudi več denarja za kulturo, meni Zorn, ki podpira predvideno zvišanje RTV-prispevka, če bi ta denar res šel le za več kulture. Odbor je kljub temu sprejel sklep, naj vodstvo RTV do razprave v državnem zboru o rebalansu proračuna za letošnje leto pripravi natančen načrt, za kaj bo ta denar iz povišanega prispevka porabilo. Zato, da se ne bi zgodilo, kot se je z denarjem iz delnic, ki je namenjen tehnološkemu razvoju, a so ga vsaj del porabili za snemanje nadaljevanke Strasti, za plače in druge namene.

Vodstva RTV na seji odbora ni bilo, ker je vzporedno tekla seja programskega sveta RTV. Tako sta samo odgovorna urednika kulturnih, otroških in mladinskih oddaj Jani Virk in Milan Dekleva potrdila, da večina pripomb nacionalnega sveta za kulturo drži. Strinjala sta se, da gledanost RTV Slovenija ne more biti glavno merilo javne televizije. Je pa res, da tej družbi očitno ni jasno, za kaj javno televizijo sploh potrebuje, meni Virk. Po mnenju Milana Dekleve je bila glavna napaka v tem, da so podvomili o lastni sposobnosti in pameti ter "samoupravno" sestavljenem programskem svetu.