Implementacija podnebno-energetsko paketa v slovenski pravni red bo po Erjavčevem mnenju izjemno zahtevna, še bolj zahtevno pa bo izvajanje teh direktiv. Med njimi je izpostavil direktivo o rabi energije iz obnovljivih virov energije, ki naj bi bila za Slovenijo najbolj zahtevna, saj je po njej treba do leta 2020 doseči 25-odstotno črpanje energije iz obnovljivih virov, medtem ko Slovenija trenutno dosega 16 odstotkov.

Erjavec je izrazil razočaranje nad črpanjem evropskih sredstev v preteklem mandatu in izpostavil, da bodo storili vse, da bi črpanje teh sredstev povečali. Izpostavil je kohezijska sredstva, ki jih je Sloveniji v obdobju 2007-2013 namenjenih 650 milijonov evrov. Zaradi trenutne finančno-gospodarske krize pa bi morali po Erjavčevem mnenju storiti vse za večji izplen teh sredstev.

Velik pomen bo Erjavec posvetil tudi izvajanju operativnih programov, kot so čiščenje odpadnih voda, ločevanje in predelava odpadkov, operativni program zmanjševanja trdih delcev v zraku, program javne vodne infrastrukture.

Eden glavnih izzivov na področju prostora pa ostaja gradnja neprofitnih stanovanj. V okviru tega bodo posebno pozornost namenili mladim družinam pri reševanju stanovanjske problematike, pomagati pa želijo tudi občinam pri pridobivanju komunalno opremljenih zemljišč.