Kot je včeraj izpostavil tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak, je vlada Janeza Janše prva, ki je obljubila znižanje zaposlenih v državni upravi in to svojo obljubo tudi uresničila. Tako se je število zaposlenih z 17.924 na začetku leta 2005 zmanjšalo na 17.669 na začetku avgusta letos. Hajdinjak sicer priznava, da cilja z začetka mandata - zmanjšanja števila zaposlenih za odstotno točko vsako leto - niso uresničili, "smo pa temu cilju sledili". Prav zmanjšanje števila zaposlenih je Hajdinjak navedel kot enega od razlogov, da so se zdaj odločili za povečanje kadrovskega načrta. Kot drugi razlog pa je navedel, da je večina ministrstev in vladnih služb vseskozi poudarjala kadrovsko podhranjenost. Zahteve ministrstev in vladnih služb za povečanje kadrovskega načrta so bile sicer še bistveno večje, vendar se je vlada odločila, da odobri povečanje skupnega kadrovskega načrta zgolj za 56 mest. "Po našem mnenju je to neki minimum zaposlitev, s katerim bodo ministrstva in vladne službe v prihodnje zagotovile nemoteno funkcioniranje," je dejal Hajdinjak.

Na vprašanje, zakaj se je vlada za povečanje kadrovskega načrta odločila prav zdaj in ali ne bo šlo za prerazporejanje na delovna mesta za nedoločen čas tistih kadrov, ki so jih na ministrstva pripeljali po politični liniji za čas mandata, pa je dejal, da bi se to, zakaj so se odločili za povečanje, vprašali, kadar koli bi vlada to naredila. Sicer pa morajo biti pri vseh zaposlitvah za nedoločen čas v javni upravi izvedeni javni razpisi, na osnovi teh pa so praviloma izbrani najboljši kadri. Koliko bodo nove zaposlitve stale, Hajdinjak včeraj ni vedel povedati, je pa menil, da bi moral biti vsak minister, ki bo prišel, vesel, da bo dobil nekaj kadrov več.

Nov kadrovski načrt zbuja dvome

A očitno tega zadovoljstva v treh levosredinskih strankah, ki naj bi v novem mandatu sestavljale vladno koalicijo, ne čutijo. Prvak SD Borut Pahor, ki je včeraj sicer kosil s predsednikom vlade Janezom Janšo, s kadrovskimi potezami vlade ni bil seznanjen. Je pa poudaril, da ni dobro, če bi tik pred koncem mandata prišlo do kadrovskih menjav oziroma postavljanja kadrov. A ni v njegovi navadi, da bi komentiral nekaj, kar izve od novinarjev.

"Vlada je v nasprotju s svojimi javnimi zavezami glede zaposlovanja v državni upravi kar za 56 zaposlitev povečala skupni kadrovski načrt, ki ga bo očitno poskušala realizirati še pred nastopom nove vlade," pa je odločitev vlade komentiral predsednik odbora za pravosodje pri LDS Aleš Zalar in dodal, da ta in preostale kadrovske odločitve vzbujajo vtis, da ta vlada pospešeno postavlja politično lojalne ljudi na vsa razpoložljiva delovna mesta in da ji ni mar za učinkovito delo državne uprave.

Sekretar Zares Bogdan Biščak pa opozarja, da je javno znana obrazložitev vlade za predvidenih dodatnih 56 zaposlitev tako splošna, da bi lahko pokrila kateri koli nov kadrovski načrt, in zato zbuja vprašanja, ki se ob korektni obrazložitvi morda ne bi pojavila. Nehote se torej po Biščkovih besedah zbudijo spomini na ravnanje Bajukove vlade leta 2000, ko je bilo več vladnih funkcionarjev prekvalificiranih v državne uradnike in jim je bila na tak način omogočena zaposlitev za nedoločen čas, s tem pa se je tudi povečalo število zaposlenih v državni upravi. "Edino korektno od te vlade bi bilo, da povečanja kadrovskega načrta ne uresniči, temveč prepusti novi vladi, da odloči, ali so zaposlitve potrebne ali ne," dodaja Biščak.

Kadrovske okrepitve tudi po koncu predsedovanja EU

Ministrstva in vladne službe pa že vse od sredine avgusta izvajajo postopke za zaposlitev 47 novih javnih uslužbencev v državni upravi, ki jih je vlada julija odobrila kot nagrado za uspešno izpeljano predsedovanje EU.

Največ novih zaposlitev, in sicer 14, je, kot smo že poročali, pridobilo ministrstvo za zunanje zadeve. Za deset delovnih mest so razpisali javni natečaj, kandidati pa bodo o izbiri obveščeni do sredine oktobra. Dva strokovno tehnična uslužbenca bodo zaposlili brez javnega natečaja, medtem ko natečaja za izbor dveh diplomatov še niso razpisali. Predvideni strošek zaposlitve novih uslužbencev bo znašal približno 17.380 evrov bruto na mesec.

Osem novih uradnikov se bo zaposlilo v Protokolu. Postopki bodo izvedeni jeseni, proračun za plače pa se bo na mesečni ravni povečal za približno 16.000 evrov bruto. Na Uradu vlade RS za komuniciranje bodo zaposlili dve osebi. Javna natečaja sta bila objavljena sredi avgusta, postopek še poteka. Službi vlade za evropske zadeve so bile odobrene tri dodatne zaposlitve, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu pa bo na novo zaposlil eno osebo, ki bo prejemala 1500 evrov bruto na mesec.

Pri ministrstvu za notranje zadeve so že zaposlili dva svetovalca, za zasedbo tretjega delovnega mesta pa natečajni postopek še poteka. Trije novo zaposleni bodo prejemali okoli 1500 evrov bruto na mesec.

Na ministrstvu za promet bodo tri dodatne zaposlitve realizirali do konca novembra, pri čemer se še niso odločili, kje bodo nove uradnike zaposlili. Tri dodatne zaposlitve so predvidene tudi na pravosodnem ministrstvu; eno na Stalnem predstavništvu RS v Bruslju, drugo za pokrivanje področja kazenskega prava na ministrstvu, tretje pa na področju civilnega prava ter projekta e-pravosodje med državami članicami EU.

Ministrstvu za gospodarstvo je vlada odobrila dve zaposlitvi, ki bosta zasedli delovni mesti svetovalcev s povprečno plačo okoli 2400 evrov bruto na mesec. Postopka za dve novi zaposlitvi na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bosta izvedena proti koncu leta, z njima pa se bo mesečni proračun za plače povečal za 3200 evrov. Kmetijsko ministrstvo bo v Službi za EU, koordinacijo in mednarodne zadeve pri ministrstvu zaposlilo podsekretarja ter svetovalca, ministrstvo za zdravje pa se bo "okrepilo" z dvema svetovalcema. Dve novi zaposlitvi je pridobilo tudi ministrstvo za okolje in prostor; uradnika se bosta ukvarjala s podnebno varnostjo.

Ministrstvo za delo bo na Stalnem predstavništvu v Bruslju dodatno zaposlilo atašeja, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pa zaposlilo podsekretarja v 41. plačnem razredu z osnovno mesečno bruto plačo 2266 evrov.