Največ, pet projektov, bo ministrstvo financiralo založbi Ognjišče, v višini 57.200 evrov. S štirimi projekti bodo sofinancirana Nova obzorja, in sicer v višini 200.000 evrov, s tremi projekti pa Nova revija v višini 119.339 evrov, Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije v višini 11.231,82 evrov in prijavitelj Artist v višini 16.745 evrov.

Na področju programskih vsebin radijskih in televizijskih programov s statusom lokalnega, regionalnega, študentskega oziroma nepridobitnega radijskega in televizijskega programa je strokovna komisija v sofinanciranje sprejela 75 projektov, 13 jih je zavrnila, 56 pa jih je uvrstila na t.i. rezervno listo. Ti bodo sofinancirani po prednostnem vrstnem redu v primeru sprostitve ali povečanja proračunskih sredstev oziroma odstopa katerega od izbranih projektov.

Najvišji znesek za posamezni projekt, 150.000 evrov, je namenila Tele 59 za dnevnoinformativni regionalni program, najnižjega, 1235 evrov, pa Radiu Kobarid za projekt Burice z Matajurja.

Za prvo področje so na ministrstvu namenili okvirno 1,9 milijona evrov, za drugo pa 2,35 milijona evrov. Rezultate za obe področji so na svojih spletnih straneh objavili 29. avgusta.

Demokracija samo letos dobila 200.000 evrov nepovratnih sredstev

Na rezultate razpisa s področja programskih vsebin tiskanih, radijskih in TV programov ter elektronskih komunikacij se je danes odzval poslanec LDS Jožef Školč. V pismu ministru za kulturo Vasku Simonitiju je zapisal, da le-ti "zelo jasno" kažejo to, na kar so v LDS že ves mandat opozarjali, to je, "da na ministrstvu za kulturo ne razumejo vidika enakopravne dostopnosti do javnih sredstev in da svoj položaj izkoriščajo za podpiranje svojih političnih somišljenikov".

"Očitno ni naključje, da je tednik Demokracija, katerega solastnica je vaša stranka SDS, samo letos dobila 200.000 evrov nepovratnih sredstev, sledi ji Nova revija, ob kateri stoji Zbor za republiko, ki se je ravno v teh dneh odločil, da bo javno podprl vašo vlado. V LDS se strinjamo, da so omenjene revije pomembne za določen krog bralcev in so prav tako upravičene do finančne pomoči države. Sporen pa je način razdeljevanja teh sredstev, saj mediji, ki vam ne pišejo hvalnic in ne sodelujejo v vaši volilni kampanji, niso prejemniki državnih subvencij," je zapisal v pismu.

Školč od ministra zahteva, da v svojem odgovoru tako slovenski javnosti kot tudi opoziciji podrobno obrazloži, na podlagi katerih kriterijev, strokovnih analiz in argumentov se je odločil, da državne subvencije nameni prej omenjenim medijem. "Glede na to, da ti mediji izkazujejo predvsem in najprej izrazito naklonjenost stranki, kateri pripadate, se nikakor ne moremo otresti občutka, da gre tudi v tem primeru za izrazito politično favoriziranje, ki temelji na klientelizmu," je še zapisal opozicijski poslanec.