Izgredi pri Stonewall Innu

V zgodnjih jutranjih urah 28. junija 1969 so v obskurni newyorški gej klub Stonewall Inn vdrli policisti, to pa zaradi domnevne nezakonite prodaje alkohola. Policisti so dvesto gostov pregledali, preučili njihove dokumente in jih nato večino izpustili. Pridržali so le osebje lokala, tri transvestite in dva transseksualca. Med dogajanjem se je pred lokalom zbrala velika množica, ki je pričela razgrajati, ko so policisti v svoja vozila trpali pridržane. V poslopje so letele steklenice, zabojniki za smeti in celo parkirna ura. V neredih so aretirali trinajst ljudi, trije policisti pa so utrpeli lažje poškodbe. Dogodek je postal eden najpomembnejših, če ne že najbolj pomemben v modernem boju za pravice istospolno usmerjenih v ZDA.

Gej klubi v rokah mafije

Leta 1969 so Stonewall Inn in večina drugih newyorških gej klubov pripadal newyorški mafiji. Ustanovam, ki bi točile alkohol homoseksualcem, je namreč grozila prepoved delovanja, mafijci pa so podkupovali policiste, da so spregledali njihovo početje in na tak način nadzorovali tržišče alkohola.

Mafijski šefi iz Stonewalla so se pogosto zatekali tudi k izsiljevanju. Bogatim in uglednim meščanom, ki so bili istospolno usmerjeni, so grozili, da jih bodo izdali javnosti, če jim ne bodo nakazovali določenih vsot denarja.

Pred mavrično zastavo lambda

Grška črka lambda je bila pred mavrično zastavo pogosto uporabljena za simbol istospolno usmerjenih. Bila je tudi znak Zveze aktivistov za homoseksualce.

Prva mavrična zastava se je pojavila na paradi ponosa v San Franciscu leta 1978. Oblikoval jo je lokalni umetnik Gilbert Baker. Originalna zastava je bila ročno pobarvana in sestavljena iz osmih simboličnih barv: roza (seksualnost), rdeče (življenje), oranžne (zdravljenje), rumene (sonce), zelene (narava), turkizne (umetnost), modre (umirjenost, harmonija) in vijolične (duhovnost).

Šest barvnih trakov na mavrični zastavi

Baker se je po vse večjem povpraševanju po zastavi obrnil k podjetju Paramount, da bi jo množično proizvajali. Tam so zaradi pomanjkanja takšne barve opustili roza trak na zastavi, da bi ohranili sodo število trakov, pa so opustili tudi turkizno. Tako se danes uporablja zastava s šestimi barvnimi trakovi.

Leta 1984 je "izumitelj" zastave Baker počastil 25. obletnico izgredov pri Stonewall Innu s kar eno miljo dolgo zastavo. Ta je nato končala v Guinnesovi knjigi rekordov kot največja zastava na svetu.
Leta 2003 pa so na Floridi za 25. obletnico mavrične zastave uporabili še daljšo zastavo – dolga je bila 1,25 milje.

Še nekaj zanimivosti ...

Najstarejša še obstoječa organizacija LGBT na svetu je nizozemski Center za kulturo in sprostitev (COC), ustanovljen leta 1946.

Za imena prvih shodov so pogosto uporabljali besede "svoboda" in "osvoboditev homoseksualcev". Zaradi kulturnih sprememb pa se je v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja ustalil izraz "Gay Pride" (Parada ponosa).

Največjo parado ponosa vsako leto priredijo v brazilskem Riu de Janeiru. Lani se je je udeležilo 3,5 milijona ljudi.

V Amsterdamu prirejajo edino parado ponosa, ki se vije po kanalu. Okoli sto okrašenih čolnov pluje po znanih amsterdamskih kanalih.