Teorije zarote o "novem svetovnem redu" govorijo o tem, da obstaja skrivnostna močna elita s ciljem svetovne dominacije in posledične ukinitve zdaj obstoječih suverenih držav. Ta gibanja obvladujejo svet visoke politike, bančništva, industrije zabave in množičnih občil, v lasti pa naj bi imela tudi velik del strateških surovin in najbolj donosnih vej gospodarstva.

Pomembni dogodki v politiki in gospodarstvu naj bi bili tako sproženi in načrtovani s strani vplivnežev, ki delujejo prek velikih najbolj vplivnih svetovnih organizacij – to naj bi bile Svetovna banka, Mednarodni denarni sklad (IMF), Evropska unija, Združeni narodi in Nato.

Teoretiki zarote vidijo številne zgodovinske in tekoče dogodke kot korake, namenjene dosegi svetovne dominacije prek skrivnih političnih združevanj in procesov sprejemanja odločitev.

Iluminati

Gibanje Iluminati je bilo ustanovljeno v času razsvetljenstva, 1. maja 1776, v bavarskem mestu Ingolstadt. Ustanovil ga je Adam Weishaupt, ki je bil profesor kanonskega prava na tamkajšnji univerzi. Gibanje sestavljajo zagovorniki svobodne misli, sekularizma, liberalizma, republikanizma in enakosti spolov.

Sredi 18. stoletja so se predstavniki vladnih oblasti infiltrirali v njihove vrste in gibanje zatrli, vendar pa so se v poznem 18. stoletju pričele prve špekulacije, da je gibanje pravzaprav preživelo in da pravzaprav ravno pripadniki tega reda stojijo za Francosko revolucijo in vladavino terorja v Franciji.

Iluminati so bili obtoženi, da so skušali skrivaj sprožiti val revolucij po Evropi in tudi po celem svetu, da bi širili najbolj radikalne ideje razsvetljenstva. V devetnajstem stoletju je to gibanje evropske voditelje resnično skrbelo, njihovi ukrepi, ki so bili posledica tega neutemeljenega strahu, pa so sami sprožili val revolucij leta 1848.

V obdobju med svetovnima vojnama se je s fašistično propagando mit gibanja Iluminati populariziral kot skrivna družba, ki služi židovskim elitam. Skeptiki sicer zatrjujejo, da ves cirkus okoli gibanja Iluminati pravzaprav temelji le na skrivnostnem zgodovinskem zapisku, saj ni nobenega dokaza, da so Iluminati po letu 1785 sploh preživeli.

Prostozidarji

V teorije zarote o novem svetovnem redu se redno vpleta tudi izraz prostozidarstvo. Nekateri ustanovitelji ZDA, npr. George Washington in Benjamin Franklin, sta v ameriško družbo vpeljala prostozidarski simbolizem, česar najlepši primer je Veliki pečat ZDA, pa tudi bankovec za 1 dolar ter ulice ameriške prestolnice.

Bankovec za 1 ameriški dolar

Preberite še:

Padec dvojčkov šokiral svet, stojijo za njim talibani ali kdo drug?

Kdo je ubil Johna F. Kennedyja?

Kaj se je v resnici zgodilo v Roswellu?

Nasa je zrežirala šest ameriških pristankov na Luni