Charles Dickens velja za največjega romanopisca zgodnje viktorijanske dobe. Dve stoletji od njegovega rojstva, ki minevata na današnji dan, bodo po poročanju tujih tiskovnih agencij obeležili z različnimi prireditvami v Veliki Britaniji, ZDA, Ukrajini, Zimbabveju, Etiopiji, državah Južne Amerike in na Šrilanki.

Google je na risbo uvrstil več likov iz Dickensovih romanov, vključujoč skopušnega Scooga iz Božične zgodbe, pa Pipa in Boba Cratchita. Britanski princ Charles bo v Veliki Britaniji vodil proslave v Dickensov spomin, prav tako bodo na njegov grob v Westminstrski opatiji, v kateri so ga pokopali leta 1870, položili venec.

Zaslovel s Pickwickovci

Rodil se je v bližini pristaniškega mesta Portsmouth očetu uradniku v vojni mornarici in materi gospodinji. Družina z osmimi otroki se je borila z revščino, zato je kot 12-letnik po selitvi v London zapustil šolo in se zaposlil v proizvodnji loščila za čevlje.

Kasneje je nadaljeval s šolanjem, se zaposlil v odvetniški pisarni, sestavljal novice za časnike, poročal iz parlamenta in pisal kratko prozo. Na podlagi izkušnje otroškega dela v nečloveških pogojih je zapisal zgodbe o človeških razmerjih in hrbtni plati industrijske revolucije, zmehčane s sočutjem in začinjene z ironijo.

Zaslovel je leta 1837 z romanom Pickwickovci. Sledilo je več kot ducat romanov, literarno zvezdništvo, težko pričakovani natisi in množično obiskana avtorska branja tako na Otoku in stari celini kot na severno-ameriškem kontinentu.

Letošnje leto v VB razglasili za Dickensovo

V Veliki Britaniji so letošnje leto razglasili za Dickensovo leto, že lani pa je Britanska kraljeva kovnica izdala kovanec z njegovim portretom, sestavljenim iz naslovov njegovih izbranih del. British Council v letošnjem letu organizira prireditve v 50 državah, ob obeleževanju pričujoče obletnice je Dickensu posvetil tudi spletni portal.

Njegovi romani, med njimi Oliver Twist in Veliko pričakovanje, so bili prirejeni za odrske deske, TV-zaslone in velika platna po vsem svetu. Za vrh njegovega romanopisja sicer velja David Copperfield (1850), zasnovan na lastnem izkustvu, pregnetenem po načelih sentimentalnega in humorno-grotesknega realizma.

"In zdaj, ko svoje delo zaključujem, čeprav me mika, da bi se še mudil pri njem, ti obrazi izginjajo ... Sveča mi pojema in pisal sem pozno v noč; a drago bitje, brez katerega ne bi bilo nič, mi dela druščino," je v prevodu Otona Župančiča zapisal v omenjeni roman.

Dickensa, pokopanega leta 1870 z državniškimi častmi v Westminstrski opatiji, so slovenili tudi Mira Mihelič, Izidor Cankar, Janko Moder in Branko Gradišnik.