Plečnik se je rodil 23. januarja leta 1872, očetu pa je že v mladosti pomagal v mizarski delavnici. Šolanje na nižji gimnaziji je najprej opustil, nato pa s štipendijo nadaljeval šolanje na Državni obrtni šoli v Gradcu, kjer se je izšolal za umetnostnega mizarja in načrtovalca pohištva.

Po zapisih v Wikipedii se je nad arhitekturo navdušil, ko je na razstavi videl načrte Otta Wagnerja za berlinsko katedralo, pod mentorstvom katerega je kasneje študiral. Leta 1901 je odprl samostojni arhitekturni atelje, deset let kasneje pa je postal profesor na Umetniško-obrtni šoli v Pragi, še desetletje pozneje pa je začel poučevati na Tehniški fakulteti v Ljubljani.

Leta 1938 je postal član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, izvoljen je bil za častnega meščana mesta Ljubljana, prejel je odlikovanje Zasluge za narod, Prešernovo nagrado, promoviran pa je bil tudi za častnega doktorja Tehniške visoke šole v Ljubljani in na Dunaju. Umrl je 7. januarja 1957 na svojem domu v ljubljanskem Trnovem.

S svojimi deli je zaznamoval dobršen del Ljubljane (med drugim Tromostovje, ki ga vidimo tudi na Googlovi risbici, in pa NUK), pa tudi češke prestolnice Praga. V Ljubljani je Plečnik z Narodno in univerzitetno knjižnico ustvaril prostor duhovne kulture, s Križankami prostor, namenjen umetnosti, predvsem glasbi, za športne dejavnosti je zgradil stadion za Bežigradom, političnim shodom je namenil Kongresni trg, nabrežje Ljubljanice uredil za mlade zaljubljence, park Tivoli pa za mestne sprehajalce.

Več Google Doodlov najdete tukaj.