Rock Otočec bo letos ob gradu Otočec in reki Krki pri Novem mestu potekal med 28. junijem in 1. julijem. Prvi dan festivala bo uvedla rock opera Človek z bombami, ki v sklopu EPK nastaja v koprodukciji z novomeškim Anton Podbevšek teatrom, med vrhunci letošnje izdaje pa bodo gipsy-punkerji Gogol Bordello.

"Pričakujemo lahko spektakel"

Rock opera Človek z bombami velja za enega temeljnih projektov mariborskega EPK. Opera nosi ime po pesniški zbirki, ki jo je leta 1925 v samozaložbi izdal novomeški pesnik Anton Podbevšek. Avtor projekta Matjaž Berger je k sodelovanju povabil člane skupine Siddharta, več o operi v nastajanju pa še ni znano.
"Če poznamo avtorja opere, potem vemo, kaj lahko pričakujemo,“ je na tiskovni konferenci, ki so jo danes iz Kina Šiške v živo prenašali prek facebooka, povedal eden od organizatorjev in ustanoviteljev festivala Franci Kek. "Pričakujemo lahko spektakel na več nivojih, na vodi, pod njeno gladino, zagotovo bo pri njej sodelovalo veliko različnih umetnikov.“

Seznam nastopajočih na festivalu še ni znan, a so organizatorji na današnji novinarski konferenci naznanili, da bodo med nosilnimi bandi letošnjega Rock Otočca gipsy-punkerji Gogol Bordello. Skupina, ki jo sestavljajo ukrajinski, ruski, izraelski in etiopski emigranti ter potomci drugih narodov z ameriškim potnim listom, slovi po angažiranih in divjih skladbah. V Sloveniji so nazadnje nastopili leta 2008.

Predizbori že v teku

Po desetih slovenskih klubih v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem sicer potekajo predizbori neuveljavljenih glasbenih skupin, ki bi rade nastopile na festivalu. Deset se jih bo sredi aprila na finalu v novomeškem klubu Lokalpatriotu pomerilo za nastop na glavnem odru Rock Otočca, najboljša skupina pa bo nagrajena še s snemanjem plošče in nastopom na festivalu Suoni Nella Notte 2013 v Toskani.