Festival Panč je bil prvič organiziran leta 2008, leto zatem pa se je poletnemu pridružil še zimski festival, ki letos poteka v Cankarjevem domu. Organizatorji so prepričani, da je sprememba lokacije (prvi zimski Panč je potekal v Kinu Šiška, drugi pa v Cvetličarni) še en pomemben korak k razvoju stand-up komedije pri nas in sami uveljavitvi žanra med Slovenci.

Tudi tokrat bodo nastopili komiki iz številnih držav – poleg Slovencev in Hrvatov bodo nastopili še predstavniki Srbije in Velike Britanije, nekateri bodo nastopili prvič.

Tako bosta na festivalu nastopila dva mlada hrvaška upa Andrija Mario Golubić in Goran Vugrinec-Goc, ki doma dobivata vse bolj pomembno vlogo na sceni, v Sloveniji pa sta tudi že nastopala. Novinec bo tudi srbski komik Srđan Dinčić, ki se je slovenski publiki sicer predstavil že nekajkrat, med drugim na Festivalu Lent, znan pa je tudi kot udeleženec resničnostnega šova Survivor na Filipinih.

Preberite si še spletni intervju, ki smo ga objavili avgusta pred poletnim festivalom Panč: "Za potencialno šalo je treba biti neprestano na preži"

Iz Velike Britanije prihaja Chris Martin, ki si s pevcem skupine Coldplay deli ime, medtem ko se bo od domačih asov prvič na Panču predstavil Jure Godler - vsem dobro poznani vsestranski ustvarjalec, čarovnik, igralec, glasbenik in komik.

Poleg naštetih "novincev" med nastopajočimi najdemo še imena kot so: Boštjan Gorenc - Pižama, Tin Vodopivec, Perica Jerković, Mladen Pahović in Uroš Kuzman.

Prvi dan festivala bo potekal na slovenski praznik kulture, Prešernov dan, tako da bodo imeli Slovenci tokrat, poleg običajno malce bolj resnih proslav, možnost praznovati v družbi komedije in smeha.

Več informacij o festivalu na www.festivalstandupkomedije.si