Zaslišan je bil v zvezi s tožbo, ki so jo on, njegov oče in sestra vložili proti državi zaradi ene največjih sodnih zmot slovenskega pravosodja. Kot je znano, je danes 70-letni Martin Uhernik na Dobu odsedel sedem let za umor, ki ga sploh ni zakrivil. V zameno za leta, ki jih je zapravil za zapahi, mu je država oktobra izplačala nekaj manj kot 160.000 evrov odškodnine. Ker pa Uhernik in njegova zdaj že odrasla otroka menijo, da je to premalo za vse krivice, ki so jih doletele, zahtevajo še dodatno odškodnino: oče 532.000 evrov in še 279 evrov mesečne rente, otroka pa vsak po 146.000 evrov.

Martin Uhernik ml. se še vedno v vseh podrobnostih spominja tistega dneva v avgustu 1974, ko so zaradi umora Jakoba Luzarja aretirali mater in očeta. Miličniki so pred hišo zgrabili mamo in jo strpali v avto, potem pa njega in sestro, ki sta bila takrat stara 8 in 12 let, do 2. ure zjutraj zasliševali, kje imajo starši spravljeno orožje. Več dni so pred njunimi očmi preiskovali hišo in okolico; takrat je neznano kam izginil denar, ki so ga skromni starši hranili v omari za nakup traktorja in popravilo zidanice. "Spala sva pri stricu. Vstajala sva ob štirih, nakrmila živino doma in pri stricu, nato pa sva šla v šolo," je povedal Martin ml. Najprej sta bila zakonca oproščena in vrnila sta se domov, pozneje pa je bila sodba razveljavljena. Na koncu je bil oče obsojen na deset let zapora, mati pa oproščena. Ko je šel oče nazaj v zapor, je morala Marija pustiti šolanje; v bolnišnici se je zaposlila kot perica, od česar so živeli ona, brat in mati. "Ko so očeta spet zaprli, je mama samo jokala, ni videla izhoda. Zmerjali so jo s kurbo, prasico, ubijalko... Ponoči smo skupaj spali v eni postelji, ne vem, kdo je bolj jokal..." se spominja Martin ml., ki se je nato v Ljubljani izšolal za strojnika, medtem ko je njegova sestra Marija Murgelj še vedno perica v novomeški bolnišnici.

Martinova in Marijina mati je strta umrla leta 1991 in ni dočakala zadoščenja, ko je država lani priznala, da je bil Uhernik obsojen po nedolžnem. Kot je včeraj povedala ena od sorodnic, pa v vasi in okolici še vedno vztrajno krožijo govorice o njegovi krivdi. Pečata morilca se očitno ne bodo nikoli znebili.