Danes 70-letni mož, ki je po prihodu iz zapora kar 30 let dokazoval svojo nedolžnost, bo za vse, kar je moral prestati, od države prejel nekaj manj kot 160.000 evrov.

Preiskava je bila polna napak

Njegova žalostna zgodba je javnosti zdaj že dobro znana. Sredi avgusta daljnega leta 1974 so v potoku Tansec pod Gorjanci našli truplo 59-letnega domačina Jakoba Luzarja. Policija je za umor že po dveh dneh okrivila pokojnikovega znanca, tedaj 37-letnega Martina in njegovo leto dni starejšo ženo Ano Uhernik, menda tudi pod pritiskom, saj naj bi se takrat na tistem območju ukvarjali z več nerešenimi umori. Dobrega pol leta kasneje so zakoncema začeli soditi na novomeškem sodišču, vendar ju je senat pod vodstvom sodnika Janeza Kramariča zaradi pomanjkanja dokazov oprostil.

Težav zakoncev Uhernik s tem še zdaleč ni bilo konec, ker je tožilstvu s pritožbo uspelo doseči novo sojenje, na katerem so julija 1977 Martina obsodili na osem let zapora, Ano pa na dve leti zaradi pomoči pri umoru. Leto dni pozneje je višje sodišče ženo vendarle oprostilo obtožb, medtem ko so Martinu Uherniku kazen celo podaljšali na deset let. Na koncu je za rešetkami povsem po nedolžnem preživel osem let.

Namige, da je bila kriminalistična preiskava površna in polna napak, je kasneje potrdil celo sodnik Kramarič, ki je javno povedal, da je bil Uhernik obsojen le na podlagi indicev in vaških govoric. Pojasnil je tudi, da sta se Uhernik in Luzar res sprla zaradi neke poti, kar naj bi bil po mnenju policije motiv za umor, vendar sta nesoglasja zgladila. Še bolj zgovorna je bila ugotovitev, da morilskega orožja nikoli niso našli, na oblačilih osumljenih zakoncev, ki naj bi krvaveče truplo odnesla kilometer stran od mesta zločina, ni bilo niti kapljice krvi.

Poleg Kramariča je Uherniku po prihodu iz zapora brezplačno pomagal tudi odvetnik Jože Hribernik, ki je po nekajletnem boju s sodnimi mlini dosegel, da je tožilstvo aprila lani vendarle odstopilo od pregona. Uhernik je tako po dolgih 32 letih dokazal svojo nedolžnost. Zaradi pravosodne površnosti, ki je uničila življenje tako njemu kot njegovi družini, saj sta bila navsezadnje kot otroka morilca zaznamovana njegova sin in hči, je od države zahteval milijon evrov odškodnine.

Država zavrnila odškodnino za otroka

Državno pravobranilstvo je zahtevek za odškodnino otrokoma v celoti zavrnilo, Martinu Uherniku pa so za nematerialno škodo (neupravičen zapor in psihične bolečine zaradi vsega, kar je prestal) ponudili nekaj manj kot 160.000 evrov odškodnine. Ker je bila ponujena odškodnina precej nižja od pričakovane, je Hribernik na sodišče vložil tožbo proti državi, a ker bi po rednem postopku boj za odškodnino trajal še precej časa, je Hribernik ubral drugačno pot. Pravobranilstvu je predlagal, naj država Uherniku izplača vsaj ponujeno odškodnino, pri tem pa je za posredovanje zaprosil tudi pravosodnega ministra Lovra Šturma.

"Martin Uhernik je namreč že precej v letih, zato želimo vsaj del odškodnine dobiti čim prej in ne šele po rednem postopku, da bo imel od tega vsaj kaj koristi. Živi v skromnih razmerah in z majhno pokojnino, zelo pa si želi v toplice, kjer še nikoli ni bil," skromne želje svojega varovanca povzema odvetnik. "Z denarjem od odškodnine bi rad pomagal tudi otrokoma, ki sta zaradi neupravičenega zaznamovanja doživljala hude travme, z okolico sta imela precej težav, tudi izšolati se nista mogla. Kljub vsemu sta zelo navezana na očeta in mu že ves čas tudi pomagata," pravi Jože Hribernik o žalostni zgodbi družine Uhernik.

Država je zdaj pokazala razumevanje, potrudil se je tudi minister Šturm. "Državno pravobranilstvo je namreč sodišču predlagalo, naj v tem primeru izda delno sodbo, kar pomeni, da bodo Uherniku izplačali ponujenih 160.000 evrov za nematerialno škodo. Preostali del pravdnega zahtevka, torej odškodnino za otroka in za Uhernikovo izgubo službe ter posledično zaslužka, bo sodišče obravnavalo po redni poti." Hribernik pričakuje, da bo država odobreno odškodnino Martinu Uherniku izplačala že prihodnji mesec.