Sojenje Ruparju, ki se je po nekajmesečnem odlašanju zaradi zamenjave zagovornikov, začelo januarja letos, se bliža koncu. Zaslišane so bile vse ključne priče, ki bi lahko kaj vedele o predaji gotovinskega čeka v vrednosti 40.000 evrov. Tega je leta 2004 izdala avstrijska družba Aquaplus, da bi tržiški občini pokrila stroške priprave na izgradnjo čistilne naprave.

Posrednik pri poslu Jurij Pintar iz podjetja Imecon naj bi, sodeč po obtožnici, februarja 2004 ček v vrednosti 40.000 evrov izročil Ruparju, ki pa naj ga ne bi predal v občinsko blagajno. Tako tožilstvo Ruparju očita, da je z namenom protipravne premoženjske koristi zlorabil svoj županski položaj. Rupar pa trdi, da sam čeka ni nikdar prejel.

Medtem kranjsko sodišče obravnava tudi tožbo podjetja Aquaplus zoper občino Tržič, od katere avstrijsko podjetje terja skoraj pol milijona evrov zaradi izgube posla za izgradnjo čistilne naprave. Maja je v tej tožbi potekal prvi narok, kjer je sodnica stranki pozvala k poravnavi. Naslednji narok je bil predviden za četrtek, vendar je bil prestavljen, saj bo sodišče gospodarski spor reševalo, ko bo končano kazensko sojenje Ruparju.

Predvideno je, da se bo sojenje zaključilo prihodnji petek. Če ne bo novih dokaznih predlogov, bosta tožilka in Ruparjev zagovornik Rok Petrič podala zaključne besede, razmisleku sodnega senata pa bo sledil izrek sodbe.