Odvetniki bodo Holmesa branili s sklicevanjem na neprištevnost zaradi duševnih motenj, vendar pa želijo tožilci to zatreti v kali in dokazati, da je Holmes poboj načrtoval pri povsem zdravi pameti, zaradi česar bi lahko potem prišli do smrtne obsodbe.

Dejstvo, da je o pobijanju razmišljal že marca, v času, ko je na njegov domači naslov in naslov univerze dobival veliko količino paketov z naboji, eksplozivom in drugo opremo, naj bi dokazovalo, da je bil povsem prišteven.

Tožilstvo je informacijo sodišču predalo že prejšnji teden, skupaj z zahtevo po dostopu do podatkov o celotnem programu doktorskega študija nevroloških znanosti Univerze Kolorado, objavljena pa je bila šele v petek. Holmesovi odvetniki se borijo proti dostopu tožilstva do šolskih podatkov.

Holmes je bil na univerzi vpisan v doktorski študij, vendar pa junija ni opravil enega od izpitov in je zapustil program. Tožilci menijo, da je bil prav ta neuspeh na študiju vzrok za kasnejši pokol. Holmes je v zaporu in čaka na začetek sodnega procesa, ki je oddaljen več mesecev.