Na območju Crikvenice so zjutraj pri gašenju ognja pomagala tri letala, ki so jih kasneje preusmerili na druga območja. Z ognjem se je ponoči borilo kakšnih 300 gasilcev, 100 pripadnikov hrvaške vojske in tudi sami prebivalci Crikvenice, a jim ognja do jutra ni uspelo zajeziti.

"Celotno območje požara je lokalizirano in pod nadzorom, vključno z dvema lokacijama na nedostopnem območju Bribira, kjer je letalom uspelo pogasiti še zadnje ognjene zublje," je izjavil Mance.

Zaradi požara so morali v ponedeljek za nekaj ur evakuirati tudi kamp v Selcih, zgorela pa je streha ena hiše ob jadranski magistrali.

345 gasilcev, 100 vojakov

Magistralna cesta med Crikvenico in Novim Vinodolskim je bila zaradi nevarnosti ognja za promet zaprta, celotna obala je bila na tem območju zavita v gost dim, pred kratkim pa so jo odprli.

Trenutno je na terenu 345 gasilcev, 85 vozil in okoli 100 pripadnikov Hrvaške vojske.

(Foto: Daylife)

Hrvaški Jutarnji list je še zjutraj poročal, da se ogenj zaradi burje širi v nepredvidljive smeri in ogroža tudi že hiše v bližini magistralne ceste. Močan veter naj bi pojenjal šele popoldne. Požar za sedaj še ni povzročil pretirane gmotne škode, k sreči pa tudi še ni zahteval nobene žrtve.

"Najprej življenja, potem lastnina": Ogenj na Hrvaškem ponekod dosegel naselja

Pri gašenju sedmih požarov v šibeniško-kninski regiji, na Mljetu in v okolici Šišana pomagajo tudi letala canadair. Kot poročajo hrvaški mediji, je letošnja dolgotrajna suša pripravila teren za vrsto požarov, ki so vzniknili zaradi človeške nepazljivosti ali malomarnosti, nekateri pa so bili morda celo podtaknjeni. Davor Turković, vodja protipožarne letalske enote, je prepričan, da to potrjujejo tudi lokacije požarov in čas njihovega izbruha – skoraj vsi so namreč izbruhnili ponoči.

(Foto: Daylife)