Nekaj požarov je izbruhnilo tudi popoldne, med drugim v kraju Jagodnja Gornja na območju Zadra, kjer ognjeni zublji ogrožajo hiše.

Že dopoldne so evakuirali kamp v kraju Selce, turisti pa so zapuščali območje. Iz hrvaške uprave za zaščito in reševanje so kasneje sporočili, da so gasilci preprečili, da bi ogenj zajel kamp ter da so se nekateri turisti vanj že vrnili. Kot so dodali, so gasilci uspeli rešiti hišo ob magistrali, ki so jo zajeli ognjeni zublji.

Hrvaški vremenoslovci sicer napovedujejo, da se bo burja proti koncu dneva počasi umirila, bo pa na severnem delu Jadrana še zmeraj močna s sunki od 70 do 100 kilometrov na uro. Burja naj bi se na hrvaški obali počasi umirila šele sredi torka.

Ne glede na napore in prizadevanja gasilcev, na Hrvaškem besni več požarov. Eden novejših je v kraju Jagodnja Gornja na zadrskem območju, ki je izbruhnil po 17. uri. na tem območju ogenj ogroža več hiš.

Na terenu je več sto gasilcev, požar ponekod dosegel naselja

Požar na območju Crikvenice zaradi burje še ni pod nadzorom. Burja spreminja smer in je premočna, da bi gasilcem lahko pomagale letalske enote. Na terenu je več sto gasilcev z različnih koncev države, ki si predvsem prizadevajo obvarovati hiše pred ognjem.

Gasilcem je pozno popoldne priskočilo na pomoč okoli 80 kolegov z območja Zagreba, Karlovca in Zadra. Proti večeru pa je del pogorišča na območju Crikvenice, ki je najbližje naselju, obiskal hrvaški notranji minister Ranko Ostojić. Dejal je, da je prioriteta reševanje človeških življenj, šele zatem pride na vrsto lastnina. "Zdržali bomo do jutra. Selce bomo ubranili,“ je skušal opogumiti in pomiriti državljane.

"Nam lahko kdo pomaga?"

Ogenj grozi tudi polikliniki Terme Selce, približal se ji je celo na nekaj sto metrov, poroča hrvaški Index. V bolnišnici ne vedo, kaj storiti – naj evakuirajo paciente ali naj ostanejo na delovnem mestu. Zaenkrat namreč niso dobili še nikakršnih navodil odgovornih.

Za Dnevnik HTV je spregovorila zdravnica Vlasta Brozičević, ki je povedala, da zaradi požara v bolnišnici vlada splošna panika. Med nasveti, ki so jih prejeli, je bil tudi ta, naj streho polivajo z vodo, a tega ne morejo. "Pacienti iz Nemčije jočejo, da ne morejo dihati, zelo so prestrašeni. Mami z Brača sem sporočila, da je njena hči dobro, je tukaj v čakalnici. Kaj naj naredimo? Nam lahko kdo pomaga?“ se sprašuje zdravnica iz Term Selce.

"Vse dopoldne poskušam dobiti nekoga v Crikvenici, poklicali smo tudi 112, ki so nas prav tako poskušali preusmeriti na telefonske številke mesta. Vendar je bilo vse zaman. Pravkar se vračam z magistrale, da bi se prepričala, kje je meja ognja, trenutno je nekaj sto metrov od naše klinike. Na neki točki smo sami evakuirali bolnike. A potem se je zdelo, da se stanje umirja, in nadaljevali smo delo. Vendar je veter ponovno obrnil smer in požar se nam nevarno bliža. Pričakujem, kot bi bilo v teh situacijah običajno, da nas nekdo pokliče in pove, kaj moramo storiti in kdaj začeti evakuacijo. Nisem strokovnjak, da bi to lahko ocenila sama," je za večernji.hr povedala Brozičevićeva.

Umrl gasilec

V požaru, ki je davi po 4. uri izbruhnil v Mošćenićki Dragi blizu Opatije, je umrl 45-letni gasilec iz Opatije.  Ta se je na terenu nenadoma zgrudil, zaenkrat pa ni znano, ali se je zadušil z dimom ali zaradi slabosti. Nesrečni gasilec je umrl v bolnišnici na Reki.

Na območju Mošćenićke Drage še vedno gori gozd in nizko rastlinje, domačim gasilcem ter njihovih kolegom iz Lovrana, Opatije in Reke pa ne gre na roko niti močan veter. Požar se zato širi proti kraju Sučići in proti hribu Učka.

Nekaj pred 9. uro je izbruhnil tudi velik požar v Bribirju pri Novem Vinodolskem, ki se je zaradi burje hitro razširil proti Selcam. Zaradi nevarnosti ognjenih zubljev so tam dopoldne evakuirali 1000 gostov iz kampa, od tega največ Slovencev in Avstrijcev.

Za Slovence olajšan prehod meje

Na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu so povedali, da nihče od slovenskih turistov, ki počitnikujejo na območju Crikvenice, ni zaprosil za pomoč na slovenskem diplomatskem predstavništvu. Kot so dodali, o morebitnih žrtvah ali poškodovanih nimajo podatkov.

Slovensko veleposlaništvo v Zagrebu je preko facebooka sporočilo, da je glede požara v Selcah v stalnem stiku s slovensko in hrvaško policijo. Dogovorjen je olajšan prehod državne meje za za vse slovenske turiste, ki so v požaru izgubili tudi osebne dokumente. Informacij o morebitnih žrtvah zaenkrat nimajo.

Na tem območju je medtem ogenj že zajel prve hiše, na terenu pa je trenutno več kot 150 gasilcev, ki zaradi burje ne morejo računati na zračno podporo.

Pojavile so se celo govorice, da so plinske jeklenke v tamkajšnjem kampu Selce zaradi plamenov eksplodirale, vendar je direktor Predrag Jeličić navedbe že zavrgel. Po zadnjih informacijah na objektih ni večje škode.

Največji požari so sicer na območju Kaštela, Zadra in Šibenika, gori pa tudi območje Orebića, Mljeta, Raba in Korčule. Ponoči je izbruhnil požar v Hrastovljanu, ki še vedno ni pogašen, z njim se bojuje 200 gasilcev. Nedavno so plameni zublji vzplamteli še v Šišanih v Istri, kjer so zagorele prve hiše.