Droletova je še pojasnila, da se bo v naslednjih dneh nadaljeval popis in pregled zasežene poslovne dokumentacije, računalniške opreme ter drugih predmetov in podatkov, ki so bili zaseženi pri izvajanju hišnih preiskav oz. zbiranju obvestil v predkazenskem postopku.

So se v poslih z Vegradom zasebno okoristili?

Celjski kriminalisti so danes zjutraj odvzeli prostost nekdanjemu direktorju Hypo Alpe Adria banke Božidarju Španu, so potrdili na Policijski upravi Celje. Špana kriminalisti sumijo kaznivih dejanj v zvezi s poslovanjem banke in Vegradom. V teku so bile tudi hišne preiskave, ki so se končale okoli 15. ure. Kriminalisti so 52-letnemu Španu prostost odvzeli ob 6. uri zjutraj v Celju.

Nekdanji vodilni bančniki banke Hypo in Hypo Leasing, neuradno gre za Božidarja Špana, Antona Romiha in Andreja Potočnika, naj bi v poslih z Vegradom na svoje zasebne račune v Liechtensteinu prejeli okoli 10 milijonov evrov.

Že Tovšakova o nakazilih v alpsko kneževino

Vegrad je namreč za nakup projektnih družb odštel 40 milijonov evrov, ki pa jih je potem nakazal podjetjem v Liechtenstein. Nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak je o nakazilih v alpsko kneževino že pred časom povedala, da so kupovali podjetja, ki so bila lastniki zemljišč, saj je bil takšen Hypov poslovni model.

Na Generalni policijski upravo so potrdili, da so na območju Policijske uprave Celje danes potekale obsežne policijske preiskave s področja gospodarske kriminalitete, povezane s financiranjem nepremičninskih projektov gospodarske družbe z območja Velenja, ki so jih financirale banke z območja Ljubljane.

Odvzem prostosti nekdanjemu dolgoletnemu direktorju Hypo Alpe Adria Bank Slovenija Božidarju Španu je odpirl novo poglavje v preiskavah poslov v trikotniku Hypo-Vegrad-Liechtenstein, o katerih smo v zadnjih dveh letih na veliko poročali v Dnevniku.

Prve hišne preiskave so potekale že junija lani

Prve hišne preiskave o kaznivih dejanjih, povezanih z Vegradovimi nakupi zemljišč v Ljubljani, za katere je propadli velenjski gradbinec podjetjem iz Liechtensteina in Paname (ta so pred tem zemljišča kupila od Hypa) nakazal skoraj 40 milijonov evrov, so kriminalisti opravili že junija lani. Takrat so poleg nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak in nekdanjega izvršnega direktorja za gradnje Mateja Košiča pridržali še nekdanjega direktorja Hypo Alpe Adria Consultants Andreja Oblaka, zastopnika več liechtensteinskih podjetij, ki so od Vegrada prejela denar.

Oblak, ki je Hypo uradno zapustil leta 2006, naj bi bil skupaj z nekdanjim direktorjem banke Antonom Romihom in nekdanjim direktorjem Hypo Leasinga Andrejem Potočnikom, ki ju že od lani zaradi več drugih domnevno spornih poslov preiskuje Nacionalni preiskovalni urad (NPU), eden od članov tako imenovane štiriperesne deteljice, ki naj bi v slovenskem delu koncerna Hypo sprejemala vse ključne odločitve. Vodil naj bi jo prav Špan, ki v odredbah za preiskave do zdaj ni nastopal, prav tako ga ni bilo med osumljenci. Njegova edina uradna stična točka s posli med Hypom, Vegradom in Liechtensteinom je zdaj že zloglasni dokument o ustanovitvi podjetja Immo Invest, na račun katerega je Vegrad nakazal več milijonov evrov. Iz dokumenta, ki naj bi ga avstrijski preiskovalci pridobili pri odvetniku iz Vaduza Geroldu Hoop, naj bi namreč izhajalo, da so lastniki omenjenega podjetja prav Špan, Romih, Potočnik in Oblak, kar bi posledično pomenilo, da so bili v transakcije vpleteni tudi sami. Lastništva podjetja Immo Invest sicer nihče od njih nikoli ni potrdil, kriminalisti pa naj bi že pred časom pridobili podatke, da je najmanj ena od naštetih oseb (domnevno gre za Potočnika) z računa podjetja dvignila večjo vsoto denarja.

Kriminalisti so prehiteli novo upravo Hypo Alpe Adria Bank Slovenija

Pridržanje Špana bi tako lahko morda potrdilo neuradne informacije, da so kriminalisti v zadnjem letu dni iz Liechtensteina in Avstrije, kjer posle v banki Hypo že dve leti preiskuje posebna enota kriminalistov, kljub domnevnim začetnim težavam pridobili dodatne podatke o povezavah med tamkajšnjimi "off-shore" podjetji in nekdanjimi vodilnimi v slovenskem Hypu. Pri tem velja opozoriti še, da so kriminalisti s preiskavami prehiteli tudi novo upravo Hypo Alpe Adria Bank Slovenija, ki je zaradi poslov z Vegradom že pred meseci napovedala vložitve odškodninskih tožb.

Preberite še:

- Potočnik izgubil tožbo proti Hypu, sodišče meni, da je lastnik Imma v Liechtensteinu

- Ključ do razpleta afere Hypo v Sloveniji je v rokah Andreja Oblaka