Zahtevo za preiskavo je sodnica zavrnila, ker je v skladu z določili zakona o kazenskem postopku ocenila, da tudi zaradi umika ovadbe ni zadostne podlage za uvedbo preiskave. To pa ne pomeni, da lahko senat ne odloči drugače, so še pojasnili na sodišču. Tožilstvo je namreč v petek takoj po zaslišanju vložilo zahtevo za preiskavo.

Prijavitelj naj bi "budističnega vodjo" ovadil pod vplivom alkohola in opojnih substanc

Rinpoche, ki so ga policisti ovadili zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, preiskovalni sodnik pa je v petek zanj odredil pripor, je od nedelje že na prostosti, ker je bila ovadba umaknjena.

Oškodovanec je že v petek šel na policijo in priznal, da je dal lažno ovadbo, še enkrat je na policijo prišel v soboto in podal samoovadbo zaradi krive ovadbe. To pa je Rinpochejev zagovornik po navedbah sodišča navajal v pritožbi. Izvenobravnavni senat je potem, ko je pridobil listine, odločil, da se osumljenega izpusti na prostost, so v ponedeljek pojasnili na sodišču.

Zahteva za preiskavo "budističnega vodje"

Rinpoche ima tri posvojene otroke, ki so stari 20, 18 ter tri leta in pol. Po neuradnih informacijah naj bi bili prav oni ali vsaj eden od njih žrtve omenjenega kaznivega dejanja.