Od tega so zasegli okoli osem kilogramov kokaina, okoli 2,5 kilogramov heroina, osem kilogramov amfetaminov, okoli osem kilogramov hašiša in okoli deset kilogramov marihuane in sadik. Vse skupaj je vredno okoli pol milijona evrov.

Skoraj dve leti trajajoča preiskava je potekala v sodelovanju s tujimi organi, rezultat te preiskave pa je tudi velik zaseg orožja v Italiji, sicer namenjenega v Francijo. Francoski organi že preučujejo namembnost tega orožja, ker pa gre za vojaško orožje in eksplozivna sredstva, preiskujejo, ali je bilo orožje namenjeno za teroristične dejavnosti, je povedal Fank.

Na današnji novinarski konferenci je pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Marjan Fank pojasnil, da so v minulih dneh v zvezi z obsežno preiskavo preprodaje drog in orožja podali kazenske ovadbe za skupaj 193 kaznivih dejanj, število ovadb pa še ni dokončno, saj aktivnosti še potekajo. Policija opozarja, da bo ovadenih precej več osumljencev, saj je bilo nekaj osumljencev v času zaključne akcije izven Slovenije.

Kriminalisti so 29 pridržanih osumljencev v soboto že privedli k preiskovalnim sodnikom v Ljubljani, Kranju in Kopru, ostalim pa je bilo pridržanje odpravljeno, ker priporni razlogi niso obstajali. Istočasno pa potekajo tudi izmenjave podatkov z drugimi državami, da bi prijeli še preostale osumljence, ki jih ni bilo v Sloveniji.

Mednarodne povezave združevala narodnost bivše Jugoslavije

Zaključne aktivnosti so potrdile ugotovitve dalj časa trajajoče preiskave, da so prijete osebe del dobro organizirane kriminalne združbe, ki je delovala v Sloveniji, na Zahodnem Balkanu in širšem evropskem prostoru. Policija opozarja tudi, da količine in raznolikost drog, orožja in eksploziva potrjujejo, da so kriminalne skupine trgovale z velikimi količinami.

Preiskava je prav tako pokazala, da so imele slovenske kriminalne združbe utečene relacije za dobavo in posredovanje prepovedanih drog z večino držav Zahodnega Blakana in večjim številom držav z območja zahodne in severne Evrope, so pojasnili na današnji novinarski konferenci, povedali pa so tudi, da so bil povezave v veliki meri pogojene z nardonostno pripadnostjo držav bivše Jugoslavije.

Preiskava v Kranju

Gorenjski kriminalisti so sodelovali z varnostnimi organi Črne Gore, Nemčije, Nizozemske, Italije in Francije. V zaključni akciji so gorenjski kriminalisti na območju Gorenjske opravili 33 od 42 preiskav. Pet jih je bilo na območju Ljubljane, štiri pa na območju Kopra. Med sedemnajstimi pridržanimi osebami je petnajst slovenskih državljanov, dva pa imata državljanstvo Črne Gore, skupaj pa jih bremenijo ovadbe za 125 kaznivih dejanj.

Preiskava je pokazala, da je 33-letni državljan Črne Gore, ki je stalno prebival na območju Škofje Loke, vodil kriminalno združbo, ki je prevažala heroin in konopljo iz Črne Gore prek Slovenije v države zahodne Evrope. Združba se je ukvarjala tudi s tihotapljenjem orožja iz držav bivše Jugoslavije na Nizozemsko in v Francijo, kjer so ga osumljenci zamenjali za kokain in amfetamine.

Vodje sektorja kriminalistične policije kranjske policijske uprave Boštjan Lindav je povedal, da je bila kriminalna združba pri svojem delovanju pogosto nasilna, predvsem do svojih dolžnikov. Ob tem je pristavil, da upa, da so z akcijo Kranju vsaj za nekaj časa odvzeli naziv "Kransterdam".

Preiskava v Ljubljani

Ljubljanski kriminalisti so v sklopu zaključne akcije izvedli 14 hišnih preiskav. Policija pravi, da je bila kriminalna združba zelo dobro organizirana in se je ukvarjala s preprodajo prepovedanih drog kot so kokain, heroin in hašiš. Med preiskavo so ugotovili, da je združba kokain tihotapila iz Španije in Nizozemske, heroin pa so tihotapili iz Bosne in Hercegovine. Prepovedane droge so prodajali v večjih količinah in v ulični prodaji na drobno. Združbo je vodil 40-letni črnogorski državljan, ki je za bivanje prijavljen v Ljubljani in ima urejen status v Sloveniji, preostali prijeti domnevni člani združbe pa so državljani Slovenije.

Vse osebe so bile privedene k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je zoper 8 oseb odredil pripor, dvema osebama pa hišni pripor.

Preiskava v Kopru

Koprski kriminalisti so zoper 4 osumljence zbrali dokaze za skupno 14 kaznivih dejanj, ki vključujejo neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimis estavinami za izdelavo drog.

Kriminalisti so že leta 2011 pričeli preiskavo zoper 23-letnega Postojnčana, ki je skrbel za dobavo in distribucijo heroina in kokaina na območju Postojne. Preiskava je pokazala, da je bil odgovoren za povečano ponudbo heroina, kokaina in konoplje na območju Postojne, droge pa je nabavljal od 26-letnega Ljubljančana. Pri preprodaji drog je 23-letnemu osumljencu pomagal tudi 25-letni Postojnčan, 26-letni Ljubljančan pa je prepovedane droge dobavljal tudi na območje Nove Gorice, svojemu razpečevalcu, 35-letnemu Novogoričanu, in drugim kupcem, ki so iz Avtsrije hodili v Ljubljano.

Primorski del preiskave je bil sicer povezan predvsem s preprodajo mamil v Postojni, Pivki, Ilirski Bistrici, Idriji in Ajdovščini.

Kriminalisti so na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru privedli 23-letnega Postojnčana in 26-letnega Ljubljančana. Zoper oba je bil odrejen sodni pripor.

Slovenski policisti morda preprečili, da bi razneslo eksploziv v Parizu