Kombi, prepoln silno nevarnega eksploziva in namenjen v Francijo, je namreč pred časom pod budnimi očmi naših kriminalistov potoval prek ozemlja Slovenije, in da ne bi dali kakega napačnega namiga v zvezi z dolgo načrtovano akcijo, ki je bila zaključena minuli petek, so ga nato zasegli šele Italijani na Fernetičih.

Preberite še: Policija je vključila vse, kar premore

To samo ponazarja razsežnosti in nevarnosti trgovine z orožjem oziroma drogami, kar je bilo bistvo početja dobro organiziranih kriminalnih skupin, ki so jim stopili na prste z zadnjo veliko policijsko akcijo. V takšnih skupinah seveda ne manjka tudi takšnih, ki so se v nezakonite posle podali zaradi ekonomske stiske, čeprav je za mnoge predvsem vabljiv hiter zaslužek v "kešu". V takšni združbi so vloge natančno razdeljene, vsak od članov sestavlja droben člen v dobro naoljeni verigi. Nekateri so zadolženi tudi za pranje denarja oziroma v vlaganje v "normalne naložbe" - sklepamo lahko, da se je s tem na primer ukvarjal gorenjski optik iz okolice Radovljice, ki se je prav tako znašel med prijetimi. Policija je združbo dolgo časa spremljala in nadzorovala v sodelovanju s policijami drugih evropskih držav. Da je bilo sodelovanje učinkovito, dokazuje tudi zajetje zgoraj omenjenega kombiniranega vozila z izredno nevarno pošiljko. Prav tako pa tudi okoli osem kilogramov kokaina, ki so ga našli pri eni od zadnjih hišnih preiskav. Takšna količina je za slovenski trg osupljivo velika.

Preberite še: Drogo prodajali tudi zakrinkanim policistom

Kot smo izvedeli, naj bi policija med hišnimi preiskavami zasegla okoli 100 kosov orožja, največ pištol in bomb. Med preiskavami v tujini, ki so bile izvedene že prej, a so povezane z zadnjo slovensko akcijo, pa so našli tudi avtomatsko orožje in eksploziv. Med hišnimi preiskavami, ki so jih začeli minuli petek zgodaj zjutraj, bilo jih je okoli 70, so našli različne droge, heroin, kokain in hašiš (v zvezi s količinami omenjajo dvomestne številke v kilogramih) in amfetamin. Glavnina kriminalne dejavnosti naj bi se dogajala na Gorenjskem, medtem ko je bilo slišati, da osumljenci, ki so jih v petek in včeraj vodili pred preiskovalne sodnike v Kopru in Ljubljani, niso posebno "velike ribe". Vsaj ne takšne, ki bi jim lahko očitali podobne nezakonitosti, kot jih na primer že leto in pol priprtemu Draganu Tošiću, glavnemu akterju v zadevi Balkanski bojevnik.

A po naših podatkih naj bi bilo trinajst osumljencev, ki so jih oziroma jih še bodo zaslišali na ljubljanskem sodišču, vpletenih v kar precejšnjo preprodajo kokaina, hašiša in amfetamina. Kot smo neuradno izvedeli naj bi pri tem glavno vlogo igral Smajil Kučević. V začetku letošnjega leta naj bi celo organiziral prevoz in prodajo več kot 4,1 kilograma kokaina z Nizozemske v Italijo. Poleg tega naj bi skupaj s sodelavci od sredine lanskega leta iz Španije, Bosne in Nizozemske dobavljal kokain, hašiš in amfetamin - v tem primeru naj bi hudodelska združba s prodajo droge zaslužila najmanj 1,6 milijona evrov. Sicer so v hiši na Zaloški cesti, ki jo je skupina uporabljala kot skladišče za drogo, preiskovalci po neuradnih informacijah med hišno preiskavo našli okoli šest kilogramov amfetamina in približno 2,5 kilograma kokaina. Pred tem pa naj bi že preprodali med pet in šest kilogramov hašiša, med drugim so se med kupci znašli tudi tajni delavci policije. Objavljamo podrobnosti o največji policijski in kriminalistični akciji v zgodovini samostojne Slovenije.

Pridržani so si na sodiščih podajali kljuke

Na kranjskem sodišču so včeraj končali zasliševanje osumljencev zaradi vpletenosti v prepovedano trgovanje z drogami in orožjem. Zaslišali so devet oseb, za osmerico je preiskovalna sodnica odredila pripor. V priporu jih je torej končalo deset, saj sta dva za rešetkami že od sobote. Od tega dne je eden od osumljencev tudi v hišnem priporu. Včeraj na kranjskem sodišču ni bilo tako poostrenih varnostnih ukrepov kot v času sobotnih zaslišanj, čeprav so se v bližini sodišča še vedno zbirali sorodniki in prijatelji osumljencev. Kakšnih izjemnih varnostnih ukrepov (že v soboto) ni bilo niti v Ljubljani, le kakšnega kriminalista je bilo videti okoli sodne palače. Tu sta se včeraj z zaslišanji ukvarjali dve preiskovalni sodnici. Končni rezultat: zaslišali so sedem od desetih oseb, ki so jim v soboto zvečer odredili sodno pridržanje. Vseh sedem je končalo v priporu, eden od njih v hišnem. Kot vzrok za pripor sta sodnici navedli nevarnost, da bi osumljeni kaznivo dejanje ponovil, ali pa begosumnost. Zaslišanje preostalih, ki so v sodnem pridržanju, bodo v Ljubljani nadaljevali danes, medtem ko so se zaslišanja na preiskovalnem oddelku koprskega sodišča končala že predvčerajšnjim zvečer.

Zagovarjali so se z molkom

Na ljubljanskem sodišču sta tožilstvo zastopala člana specializiranega državnega tožilstva Dragica Kotnik in Boštjan Jeglič. Kot smo neuradno izvedeli, so bili osumljenci seznanjeni s 170 strani dolgo kazensko ovadbo in zgolj nekaj strani krajšo zahtevo za preiskavo. Ravno zaradi obsežnosti obtožb se je obramba v večini primerov raje odločala, da zagovora za zdaj ne bo podala – v tako kratkem času je namreč zelo težko pripraviti kvalitetno obrambo.

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na generalni policijski upravi Marjan Fank je že takoj po aretacijah pojasnil, da v tem primeru ne gre le za eno hudodelsko družbo, pač pa za več manjših, ki so se med seboj povezovale in delovale usklajeno. Te združbe delujejo hierarhično, vsak posameznik pa v njih igra točno določeno in ozko vlogo. Glede na to ne čudijo neuradne informacije, da se mnogi osumljenci med seboj sploh niso poznali. Medtem ko se je policija v petek pohvalila, da gre za najobsežnejšo akcijo v zgodovini samostojne Slovenije, je po drugi strani iz vrst tistih, ki so se znašli na strani obrambe prijetih, slišati, da izplen organov pregona v primeru "ljubljanskih" osumljencev vendarle ni tako izjemen. "Ne gre za nič tako šokantnega. Kot da bi dve leti opazovali, kaj se dogaja na področju preprodaje prepovedane droge, potem pa bi nekega dne vsem naenkrat stopili na prste," nam je dejal eden naših sogovornikov, ki je želel ostati neimenovan. A glede na vsebino tožilske zahteve za preiskavo, ki jo prav tako objavljamo, trditev, da gre za tretjerazredne osumljence s področja preprodaje drog, ravno ne drži.

Ugibanja druge strani: akcija zaradi stavke ali novele ZKP?

Več virov nam je tudi dejalo, da vsaj glede na informacije, ki so jih od policije oziroma tožilstva dobili do zdaj, ne vedo, zakaj je do aretacij prišlo ravno v tem trenutku. Eden od sogovornikov celo razmišlja o dveh možnostih: prva naj bi bila ta, da je policija hotela pokazati, kako zelo učinkovita je kljub stavki, druga pa ta, da gre za akcijo, ki so jo hoteli speljati še pred uveljavitvijo novele zakona o kazenskem postopku. Ta naj bi začela veljati v kratkem. Po novem bo položaj tožilcev bistveno drugačen kot do zdaj in bolj izenačen z odvetniki, nam je povedal sogovornik. Zelo pomembna novost je tudi možnost dogovora med tožilcem in obtoženim oziroma sporazum o priznanju krivde. Komentar na ta razmišljanja bomo morda dobili že danes, policija je namreč že napovedala novinarsko konferenco, na kateri bodo razkrili podrobnosti mednarodne akcije, v kateri so sodelovale policije praktično vseh držav zahodnega Balkana in nekaterih držav iz Evropske unije.

V Kopru niso imeli veliko dela

Na koncu še nekaj podatkov s koprskega sodišča. Na predlog koprskega okrožnega državnega tožilstva so odredili pripor zoper dva osumljenca, v tem primeru je bil razlog begosumnost. Tudi tu naj bi se osumljenca po neuradnih podatkih branila z molkom. Koprski okrožni državni tožilec Slavko Ožbolt je sicer pojasnil, da je koprsko tožilstvo začelo preiskavo zoper štiri osumljence, vendar sta bila v pridržanje in nato pred sodnika privedena le dva. Osumljenca, domnevno vpletena v neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami, ki sta v sodnem priporu v koprskih zaporih, sta Ljubljančan in Postojnčan, kriminalisti naj bi zgolj pri drugem pri hišni preiskavi zasegli manjšo količino prepovedane droge – heroina. Ljubljančan po neuradno zbranih podatkih še ni bil obravnavan zaradi kaznivih dejanj, povezanih s prepovedani drogami, medtem ko naj bi bil Postojnčan že večkrat predkaznovan. Ob privedbi na zaslišanje so se pred koprskim sodiščem zbrali njuni številni sorodniki in prijatelji. Oče enega od osumljencev je obžaloval sinovo usodo, poudaril pa, da mora vsak odgovarjati za svoja dejanja.
Okrožni državni tožilstvi v Ljubljani oziroma Kranju sta sicer vodili preiskave zoper več osumljencev iz območja Izole in Kopra. V petek nekaj po 6. uri zjutraj so kriminalisti prečesali stanovanjsko hišo na Premrlovi ulici in pridržali moškega. Na območju Kopra pa so kriminalisti prav tako v petek opravili preiskave in pridržali osumljenca na dveh lokacijah, in sicer v vrstni hiši v Šalari in v stanovanjskem bloku na Dolinski cesti.