Trupla umorjenih moških, štirih 23-letnikov, ki so praznovali uspešno opravljeno maturo, in 45-letnika, ki se jim je pri praznovanju pridružil, je policija po obdukciji vrnila družinam žrtev, ki so jih danes tudi že pokopale.

Policija je objavila tudi prve rezultate preiskave, ki kažejo, da so moške ubili streli, sproženi iz neposredne bližine, in sicer iz treh različnih vrst strelnega orožja. To so policisti ugotovili po pregledu nabojev, ki so jih našli na kraju dogodka. To nakazuje, da je pri umoru najverjetneje sodelovalo več oseb, meni policija po poročanju makedonske tiskovne agencije MIA.

Po petkratnem umoru so v Makedoniji vzniknile medetnične napetosti

Storilci roki pravice ne bodo pobegnili

Makedonska notranja ministrica Gordana Jankulovska je v današnji izjavi za javnost obljubila, da storilci ne bodo pobegnili roki pravice, Makedonce pa pozvala, naj pravoslavnih velikonočnih zborovanj ne izkoriščajo za stopnjevanje medetničnih napetosti, ki jih je povzročil umor. Nekateri mediji so namreč takoj po dogodku poročali, da naj bi bil storilec albanskega porekla.

Jankulovska je poudarila, da identitete storilcev še ne more potrditi. Pozvala je tudi k prenehanju ugibanj in špekulacij o tem, da bi bil umor lahko storjen na podlagi etnične pripadnosti. Policija za enkrat nima dovolj dokazov, da bi presojala o motivih za umor, je dejala.

Policija se po najboljših močeh trudi razrešiti umor, pripravljenost na sodelovanje pa so izrazile tudi policije sosednjih držav, je še poudarila Jankulovska.

Molotovka za makedonsko veleposlaništvo

Številni nemiri po državi

Umor in govorice o njegovi etnični obarvanosti so namreč povzročile precej nemirov po državi. Številni prebivalci Radišanov, od koder so bili ubiti mladeniči, so v petek v odgovor na nasilno dejanje z barikadami blokirali dostop do kraja, od policije pa zahtevali, naj čim prej najde morilca.

Poleg tega je bilo nekaj albanskih hiš v Radišanih, sicer kraju z večinsko makedonskim prebivalstvom, tarča napadov s kamenjem, prav tako naj bi zagorelo nekaj vozil v lasti pripadnikov albanske skupnosti.

Naselje sicer leži na cesti proti več albanskim krajem, do napetosti pa je v njem prihajalo že med etničnimi spopadi med Albanci in Makedonci leta 2001, ki jo je po več mesecih in 80 mrtvih končalo posredovanje Natovih sil in nato Ohridski sporazum.

Petkratni umor je drugi oster medetnični incident v Makedoniji v slabih dveh mesecih. V Gostivarju je pred tedni v prepiru policist ubil dvojico albanskih mladeničev, kar je bil povod za niz nasilnih dogodkov po državi. Napetosti so se kasneje pomirile, a so sedaj očitno znova izbruhnile.