Policisti so imeli ob vdoru v stanovanje navodilo, da naredijo vse, da Meraha ujamejo živega. Vendar pa je ta začel nanje silovito streljati, je pojasnil Molins. Kot je že prej povedal francoski notranji minister Claude Gueant, je Merah streljal še celo med skokom skozi okno. Molins je dejal, da je prav zaradi tega, ker so ga želeli ujeti živega, operacija trajala tako dolgo. Poškodovanih je bilo pet pripadnikov posebnih enot RAID, večinoma pa gre za manjše poškodbe, le en policist ima poškodovano nogo.

Molins je pojasnil, da ni več nobenega dvoma, da je Merah izvedel vse tri napade, saj je policija v stanovanju napadalca našla tudi video posnetke, ki jih je posnel med napadi. Na posnetkih je slišati, da je, ko je ubil prvega vojaka, zaklical: "Ti ubijaš moje brate, jaz bom tebe." Med drugim napadom na skupino vojakov, v katerem sta bila dva ubita, eden pa ranjen, pa je zaklical: "Bog je velik." Policija pa zdaj preiskuje, ali je deloval sam ali je imel pri svojih dejanjih pomagače oziroma podporo.

Policija je Meraha izsledila v torek pozno zvečer in nato so obkolili njegovo stanovanje, v katerem naj bi imel tudi precej orožja. Do srede zvečer so se z njim pogajali, vendar ga niso prepričali v predajo. Odgovornost za napade je priznal, a izrazil obžalovanje, da ni bilo žrtev še več. Danes dopoldne so nato v stanovanje vdrle posebne enote francoske policije, znane pod imenom RAID. Policisti so v stanovanje vdrli skozi vrata in skozi okna. Ob vstopu napadalca niso opazili, zaznala ga ni niti posebna video oprema, ki so jo imeli s seboj.

Silovito streljanje iz kopalnice

Kasneje so instrumenti pokazali, da se skriva v kopalnici, od koder je nato začel silovito streljati. Policisti so, da bi se zavarovali, streljali nazaj, je pojasnil Gueant. Povedal je še, da je Merah v sredo zvečer policiji sporočil, da se ne bo predal in da bo ubil policiste, če ga bodo skušali aretirati. To je bil ključni trenutek za sprejetje odločitve o napadu na stanovanje, je dejal. Iz večstanovanjske zgradbe so že pred tem izselili vse prebivalce.

23-letni Merah, francoski državljan alžirskega rodu, je v ponedeljek pred judovsko šolo na jugu Francije ubil štiri ljudi, prejšnji teden pa je v dveh napadih ubil tri vojake. Vedno je streljal s skuterja. Trdil je, da se je želel z uboji maščevati za pobijanje Palestincev, sodelovanje francoskih vojakov v operacijah v Afganistanu ter uzakonitev prepovedi zakrivanja obraza v Franciji.

Po lastnih navedbah je bil pripadnik teroristične mreže Al Kaida in je bil v preteklosti na urjenju v pakistanski pokrajini Vaziristan ob meji z Afganistanom. Tam naj bi bil dvakrat, pri čemer ga je enkrat aretirala afganistanska policija ter ga izročila ameriški vojski, ki ga je vrnila v Francijo. V preteklosti naj bi ga spremljala francoska obveščevalna služba, zato se v francoski javnosti pojavlja čedalje več vprašanj, zakaj niso ukrepali.

Kdo je bil Mohamed Merah?

Preberite še: Morilca na skuterju še niso uspeli prijeti, v stanovanju vztraja že več kot 13 ur

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v današnjem televizijskem nagovoru po smrti Meraha, ki je v preteklih dneh na skuterju moril na jugu Francije, napovedal boj ekstremistični indoktrinaciji. Sarkozy je ocenil, da je bilo storjeno vse, da bi Meraha ujeli živega in mu sodili za zločine. A poskusi, da bi ga ujeli živega, so spodleteli. "Ni bilo sprejemljivo, da bi tvegali izgubo novih življenj. Že tako je umrlo preveč ljudi".

Francoski predsednik je ob tem še opozoril, da bo vsak, ki bo prek svetovnega spleta sejal mržnjo, poslej kaznovan. Napovedal je tudi, da bo onemogočen vsak, ki bo odšel v tujino "z namenom indoktrinacije teroristične ideologije". "Francija je ukrepala odločno in hladnokrvno ter ohranila enotnost. Morebitno maščevanje ali jeza pa sedaj ne bi bila na mestu," je ponovil francoski predsednik.

Dejal je, da želi preprečiti, da bi francoski zapori postali leglo skrajnežev. Ob tem je dodal, da je od pravosodnega ministra že zahteval preiskavo o propagandi skrajnih ideologij v francoskih zaporih. Francoze je Sarkozy danes pozval, naj ne zamenjujejo terorizma z islamom. Francoski muslimani "nimajo nič opraviti z norimi motivi terorista", je še dejal. V Franciji živi najštevilčnejša muslimanska skupnost v Zahodni Evropi. Po ocenah naj bi jih bilo pet milijonov.