"Francoski vojak pozna smrt in ve, kako ji pogledati v obraz, toda smrt, s katero so se srečali vojaki, ni bila smrt, na katero bi bili pripravljeni. Ni šlo za smrt na bojnem polju ampak za teroristično usmrtitev," je dejal Sarkozy. Ta se je pogrebne slovesnosti v Montaubanu udeležil, medtem ko policija v Toulousu nadaljuje obleganje stanovanja osumljenca Mohammeda Meraha.

Merah naj bi bil po navedbah policije odgovoren za smrt treh francoskih vojakov, ki jih je ubil minuli teden v Montaubanu in Toulousu, kjer je v ponedeljek znova napadel. V streljanju pred tamkajšnjo judovsko šolo je ubil 30-letnega učitelja in njegova dva sina, stara štiri in pet let, ter sedemletno deklico, ki so jih danes pokopali v Jeruzalemu.

Po besedah tožilca Francoisa Molinsa je osumljenec prevzel odgovornost za te tri napade. Deloval naj bi sam. Tekom dneva je večkrat izrazil pripravljenost za predajo, po zadnjih podatkih pa naj bi to storil do "konca večera". Pogajanja pa se medtem nadaljujejo.

Kot je na tiskovni konferenci dodal Molins, se je Merah v Pakistanu uril pod okriljem mednarodne teroristične mreže Al Kaide. Mudil naj bi se tudi v Afganistanu, od koder ga je ameriška vojska po aretaciji vrnila v Francijo. Molins podrobnosti o tej aretaciji ni razkril, je pa dodal, da naj bi osumljenčev brat Abdelkander leta 2007 sodeloval pri pošiljanju vojaških skrajnežev v Irak.

Policija pred osumljenčevim stanovanjem. (Foto: AP)

Neimenovani predstavnik francoskega notranjega ministrstva pa je povedal, da so osumljenca zaradi njegovih skrajnih islamističnih stališč več let opazovali.

Policija ga je danes sicer skušala aretirati, a osumljenec tudi po več kot 13 urah še naprej vztraja v svojem stanovanju. Posebne enote policije so skušale večkrat vstopiti v stanovanje, a je Merah po besedah tožilstva odgovoril s streljanjem. Trije policisti so bili pri tem ranjeni.

Po besedah tožilca osumljenec ni pokazal nobenega obžalovanja, razen da ni imel več časa, da bi bilo žrtev še več. Hvalil naj bi se še, češ da je Francijo spravil na kolena. Molins je še dodal, da naj bi Merah pripravljal nov napad na vojake, preden so davi sprožili akcijo in obkolili njegovo stanovanje.


Kot poroča AP, naj bi bilo več sto policistov pripravljenih zavzeti poslopje, da bi se po več urah drama vendarle končala.

Veliko zaslug pri tem, da so Meraha identificirali kot osumljenca, naj bi imel lastnik Yamahine trgovine Christian Dellacherie. Merah se je namreč obrnil nanj za pomoč pri deaktivaciji sistema za preprečevanje kraje skuterja, s katerim je izvajal napade. Dellacherie pa je po pregledu posnetkov nadzorne kamere v judovski šoli prepoznal napadalčevo motorno kolo.

Policija je skuter T-Max že našla, medtem pa išče še avtomobil, v katerem naj bi se skrivalo orožje.

(Foto: AP)

Vodja pariške Velike mošeje Dalil Boubakeur je danes Francoze pozval, naj francoskih muslimanov ne sodijo in stigmatizirajo na podlagi incidenta, za katerega naj bi bil kriv ta domnevni pripadnik Al Kaide. Po navedbah Boubakeurja namreč 99,9 odstotka muslimanov v Franciji spoštuje zakonodajo, poboj vojakov prejšnji teden in ponedeljkovo streljanje pred judovsko šolo pa je delo neznatne peščice.

Spomnimo ...

V ponedeljek je moški na skuterju v streljanju pred judovsko šolo v Toulousu ubil tri otroke, stare tri, šest in devet let, ter učitelja. Nekaj dni pred tem naj bi v bližnjem Montaubanu ubil dva vojaka, pred tem pa 11. marca še enega v Toulousu.

Krste s posmrtnimi postanki štirih žrtev streljanja pred judovsko šolo so medtem z letalom prispele v Tel Aviv. Na jeruzalemskem pokopališču se je danes začel pogreb, ki se ga udeležuje tudi francoski zunanji minister Alain Juppe.