Stavba, ki je bila del stanovanjskega kompleksa, se je po eksploziji, ki je prizadela predvsem spodnja nadstropja, sesula v kup ruševin in prahu. Na prizorišče so takoj prispele reševalne ekipe, ki se poskušajo dokopati do ljudi, ki naj bi bili še vedno pokopani pod ruševinami. Rusko ministrstvo za izredne razmere je na prizorišče napotilo še dve letali iljušin-76 z dodatno opremo in strokovnjaki.

Vzrok eksplozije, ki se je zgodila sredi dneva, naj bi bilo uhajanje plina, je na svoji spletni strani zapisalo ministrstvo za izredne razmere. Po navedbah nekaterih poročil naj bi plin začel uhajati zaradi poskusa samomora enega od stanovalcev.

Ruski premier Vladimir Putin je medtem odredil ustanovitev posebne komisije, ki naj bi pod vodstvom njegovega namestnika Viktorja Zubkova raziskala okoliščine eksplozije.

V Rusiji so eksplozije plina kot posledica napak v sistemu zaradi zastarele infrastrukture sicer razmeroma pogoste. Tudi današnja eksplozija se je zgodila v stanovanjski stavbi, ki so jo zgradili v 60. ali 70. letih prejšnjega stoletja za tamkajšnje delavce.