Hudorovič pravi, da kočevski Romi, ki po ocenah šteje okoli 550 Romov, niso razdeljeni na dva tabora, ki se ne prenašata. Tako kot v vsaki podobni skupnosti se seveda tudi prepirajo, do zdaj pa med njimi ni bilo hujših obračunavanj. In tudi tisti, ki so vpleteni v nedeljsko katastrofo, so se vselej pozdravili. Po njegovem mnenju ni šlo za maščevanje oziroma za poravnavanje starih računov, ampak se je začelo zapletati v soboto v eni od gostiln v Štalcerjih, kjer so se stepli in jo je skupil 17-letni fant, vnuk Borisa Zupanca starejšega.

Kot piše časnik, se je zgodba nadaljevala v Kočevju, v enem od lokalov v industrijski coni, kjer sta se isti dve skupini spet skočili v lase. V nedeljo dopoldne malo po deseti uri pa se je zgodila katastrofa na Petrolovem bencinskem servisu, kjer so se z obcestnimi koli in sekiro lotili 39-letnega Borisa Zupanca, znanega kot Bobo. Ta se je z družino pripeljal na Petrol. Kamera je posnela obračun, v katerem so fantje iz romskega naselja na Trati napadli Borisa Zupanca. Po brutalnem napadu so mu poskušali pomagati na kočevski urgenci, a zaman. Policija je kmalu zatem prijela sedem ljudi.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je za Delo povedal, da je to, kar se je zgodilo v Kočevju, rezultat klanizacije kočevskega romskega prebivalstva, ki je do zdaj znotraj sebe tiho obračunavalo. Kot pravi, velika večina kočevskih Romov živi normalno, so socializirani, hodijo v službo in šolo. Kočevski župan je še povedal, da z njimi nimajo nobenih težave. Po njegovem pa preostalih 20 odstotkov poskrbi, da se piše o Kočevski na straneh črne kronike. Pojbič pravi, da gre za tri, štiri družine, ki se jih povezuje tudi s kočevsko trgovino s prepovedano drogo.

Kako se bo nedeljska grozljiva zgodba prihodnje dni iztekla, je težko napovedati, se strinja tudi kočevski romski svetnik Marjan Hudorovič. Za Delo pa je povedal, da če ne bi bilo smrtnega primera, bi bilo lažje napovedati, kaj bo. Zato lahko samo upajo, da bo še vse dobro.

Štirje v priporu, eden na zaprt oddelek

Preiskovalni sodnik na ljubljanskem okrožnem sodišču je zoper štiri osumljene nedeljskega umora v Kočevju odredil pripor, so za STA pojasnili na omenjenem sodišču. Za še enega od osumljencev, ki je že prestajal zaporno kazen na odprtem oddelku, je sodnik odredil premestitev na zaprti oddelek, zaslišanje dveh osumljencev pa še poteka.

Osumljeni imajo možnost, da se v roku 24 ur po vročitvi sklepa o priporu na odločitev sodnika pritožijo.