Za petek je od 13. ure dalje za območje zgornje Vipavske doline ponovno razglašen rdeči alarm. Zato sta se občinska štaba Civilne zaščite (CZ) Ajdovščina in Vipava odločila, da ostanejo vrata šol, vrtcev in javnih ustanov tudi v petek zaprta. Na Goriškem pa se za tak ukrep niso odločili, tako da bodo ponovno odprli šole in vrtce.

Rdeči alarm tudi za soboto

Po zadnjih napovedih vremenoslovcev se bo v petek v zgodnjih popoldanskih urah burja še okrepila in bo na izpostavljenih mestih v sunkih pihala tudi preko 180 kilometrov na uro. Rdeči alarm je napovedan tudi za soboto. Zato so se na sestanku, ki ga je danes sklical poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko, odločili, da odpovedo tudi vse javne prireditve, ki so bile napovedane za petek in soboto.

Na Mestni občini Nova Gorica so se odločili, da bodo v petek vrtci, osnovne šole in Glasbena šola Nova Gorica ponovno odprti. Štab CZ Nova Gorica se bo ponovno sestal v petek zjutraj in tedaj odločal o nadaljnjih postopkih. V primeru, da bi bilo glede na takratne napovedi hudo burjo pričakovati že pred zaključkom delovnega časa vrtcev in šol, bodo izdali ustrezna navodila.

Od sredinega popoldneva do današnjega jutra je bilo na Vipavskem opravljenih 18 intervencij, večinoma je burja poškodovala kritine novih objektov. Trenutno imajo reševalci težave s fotovoltaično elektrarno v Gojačah. Kot je povedal Benko, lahko fotovoltaični paneli na strehah predstavljajo velik problem ob močni burji, zato je pred začetkom gradnje pametno pripraviti tudi protivetrno študijo, čeprav ta za investitorje ni obvezujoča.

Ostajajo v pripravljenosti

Vse pristojne službe za pomoč in reševanje ostajajo še naprej v pripravljenosti. Poklicni gasilci iz Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina zaenkrat brez težav in sproti odpravljajo posledice burje. Vendar gre zaloga 400 vreč, pripravljenih za obteževanje streh, počasi h koncu, zato bodo že danes pomagali polniti nove vreče tudi prostovoljni gasilci. V petek bodo poleg poklicnih reševalnih enot v pripravljenosti tudi vsa ajdovska prostovoljna gasilska društva.

Veliko dela pa so danes imeli dežurni delavci Elektra Primorska. Brez napajanja z električno energijo so bili danes ob 6. uri zjutraj trije odseki daljnovodov, 33 transformatorskih postaj oziroma 1143 odjemalcev, so sporočili iz družbe Elektro Primorska. Ob 9.30 so bile odpravljene okvare v Brdih in priklopljeni odjemalci Kojskega in Biljane, nekaj pred deseto uro pa še odjemalci na območju Divače. Vzroki prekinitev so pretrgani vodniki in padec robnega drevesa na daljnovod, nastale škode pa doslej še niso ocenili.

Oblak prahu nad Luko Koper

Nad Luko Koper se zaradi močnih sunkov burje občasno dvigne oblak prahu, ki ga burja zanaša nad Koper. V Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Koper prebivalcem zato svetujejo, da se zaradi povečane koncentracije prahu v zraku izogibajo napornemu delu in športnim dejavnostim na prostem, so v sporočilu za javnost zapisali v zavodu.

Ljudem priporočajo, da naj ostajajo v zaprtih prostorih.

Zaradi prahu, ki ga burja zanaša nad Koper, so še posebej ogroženi otroci in starejši, ki imajo težave z dihalnimi organi in ljudje z astmo. Priporočila zavoda pa veljajo do prenehanja močnih sunkov burje, so še zapisali.

Po poročanju Žurnala24 naj bi bila v prahu prisotna tudi železova ruda. Nad luškim terminalom za sipki tovor, na katerem skladiščijo železovo rudo in premog, pa naj bi se velik oblak črnega prahu, pojavil že v sredo.

Po podatkih, objavljenih na spletni strani Luke Koper, je bila mejna vrednost finih prašnih delcev zato v sredo vse od osmih zjutraj močno presežena, je še poročal Žurnal24.

V Luki Koper pojasnjujejo, da prah prihaja tudi iz terminala za razsute tovore, vendar sami na to nimajo vpliva, saj gre za posledico izrednih vremenskih razmer. Zagotavljajo, da so izvedli vse, kar je v njihovi moči (tovor sproti prhajo z vodo), "vendar so sunki vetra enostavno premočni".

Premog in železova ruda sta po navedbah Luke Koper naravni, nepredelani rudnini, ki po razpoložljivi dokumentaciji nista nevarni za ljudi in okolje. "V primeru opozorila ZZV pa govorimo o prašnih delcih PM10 (delci premera pod 10 mikrometrov), ki so očesu nevidni in prav zaradi tega nevarni za dihala, v kolikor jim je človek dolgotrajno izpostavljen," so zapisali.

A ob tem dodajajo, da delce PM10 najdemo povsod v okolju: na gradbiščih, kamnolomih, poljih in na cesti: "Zaradi tega je nekorektno izpostavljati zgolj deponijo razsutih tovorov v koprskem pristanišču kot glavni vir onesnaževanja."

Do podobnih dogodkov je prišlo že v preteklosti: Burja po Kopru raznosila kovinski prah, ki naj bi bil človeku nenevaren