Dopoldan so na pojav bleščic prvi opozorili zaposleni iz Marine Koper, ki je najbližje koprskemu pristanišču. Če ne bi bilo sonca, nihče ne bi opazil, da se severni del mesta na vseh koncih lesketa v nekakšnem zelo drobnem, skoraj nevidnem prahu. Tisti, ki so bili dalj časa izpostavljeni burji in v bližini pristanišča, tako Delo, so tožili, da jih pečejo oči, da se solzijo in da čutijo droben prah tudi v ustih. Najbolj nenavadno pa je, da naprave za merjenje prašnih delcev po dosedanjih podatkih prisotnosti prašnih delcev niso zaznale.

Kot piše Delo, je Sebastajn Šik, vodja službe za odnose z javnostmi Luke Koper, novinarjem pojasnil, da gre za mešanico železovih oksidov, snov, ki jo uporabljajo v keramični in barvni industriji. Povedal je, da glede na varnostni list, ki spremlja tovor, ne gre za človeku ali okolju nevarno snov. Po Šikovih besedah je tovor, ki prihaja iz Maroka in je namenjen v Avstrijo, shranjen v 1000-kilogramskih vrečah. Ker je snov izjemno sipka, jo je burja odnesla tudi izven pristaniškega območja.

Delavci so razsuti tovor počistili s strojnimi metlami, na Inšpektoratu RS za okolje in prostor pa so za Delo pojasnili, da Inšpektorat za okolje nima pristojnosti ocenjevanja nevarnosti za zdravje ljudi in živali . Na Zavod za zdravstveno varstvo Koper so povedali, da bodo primer v najkrajšem času preučili in javnost obvestili o morebitni nevarnosti za zdravje. Milan Krek, direkor Zavoda za zdravstveno varstvo Koper, je za časnik povedal, da po tem, kar jim je uspeli ugotoviti pod mikroskopom, ne gre za delce železovega oksida, ampak aluminja, prah pa bodo morali pregledati v primernejših laboratorijih.