Kralj je obsojen, da je ob pomoči Kutina, ki mu je po ugotovitvi sodišča izdal lažni situaciji in računa za sicer še neopravljena dela, na Agencijo RS za regionalni razvoj naslovil zahtevek za sofinanciranje projekta komunalne infrastrukture poslovne cone Gortina Muta. Za občino Muta je tako, kot ugotavlja sodišče, protipravno pridobil sredstva iz državnega proračuna v višini 61.468,20 evra, ki ustreza 75 odstotkom vrednosti izvedenih del celotnega projekta.

Sodišče je v izreku sodbe v celoti sledilo predlogu tožilstva in v obravnavi navedenim olajševalnim okoliščinam ter obema obsojenima izreklo enotno zaporno kazen leto in dva meseca zaporne kazni. Sodba še ni pravnomočna, odvetnika obeh obsojenih pa sta napovedala možnost pritožbe, ki jo lahko vložita v osmih dneh.

Sodišče je v izreku sodbe državo, ki je do obsojenih predložilo premoženjsko-pravni zahtevek v višini 61.468,20 evrov, napotilo na pravdo, občini Muta pa, kot je v izreku sodbe povedala sodnica Valerija Matvos-Jeromel, odvzelo premožensko-pravno korist. Obsojena pa bosta morala poravnati sodne stroške.

Odvetnik Borisa Kralja Miran Ocepek je napovedal vložitev pritožbe na sodbo. V sklepnih besedah pred izrekom sodbe je med drugim opozoril, da je tožilec Ivo Šume danes na koncu glavne obravnave v obtožnico s spremembami nekaterih letnic vnesel spremembe, ki so bistvenega pomena. Sicer pa med drugim ocenjuje, da izdani situaciji in računa nista bila lažna, saj so bila dela v poslovni coni izvedena, res pa, da kasneje.

Da je delal v korist občine in ne v svojo korist, je danes ponovil tudi župan Kralj, ki je pogojno obsodbo pričakoval. Povedal je, da bo to "šola za naprej" in da se takšne napake ne bodo ponovile, pa če ima lokalno skupnost "še kako rad". Ugotavlja pa, da je to zaradi togih pravil države praksa tudi v drugih občinah, čeprav je nezakonita. Zato meni, da bo država morala spremeniti zakonodajo na tem področju, saj so roki od dodelitve sredstva do dokončanja projektov takšni, da jih "nobena občina ni v stanju realizirati".

Odvetnik Bogdana Kutina Boris Marčič je glede na stališče, ki ga je zavzelo sodišča, takšno sodbo pričakoval. Po izreku sodbe je napovedal vložitev pritožbe, vendar bosta s stranko še počakala na pisno obrazložitev sodbe, je dejal za STA. Kutin pa je danes med drugim povedal, da je občini situacijo za sicer še neopravljena dela izdal, ker se zaveda togosti zakonodaje na tem področju in ker je bil prepričan, da bodo dela izvedena. Tudi če so bila dela izvedena kasneje, ni bil k pogodbi podpisan noben aneks, tudi niso spreminjali cen, je še poudaril Kutin, ki je danes direktor gradbenega podjetja Koroške gradnje.

Občina Muta je s podjetjem Gradnje IGEM kot najugodnejšim ponudnikom za izgradnjo komunalne infrastrukture v okviru razpisa male vrednosti pogodbo podpisala septembra 2005. Kmalu zatem so z deli začeli, vendar pa jih niso končali dva meseca pred iztekom proračunskega leta, kot je bil določen zadnji rok za vložitev zahtevka do države oz. Agencije za regionalni razvoj za izplačilo odobrenih sofinancerskih sredstev. Razlog je bil v težavah občine, povezanih z lastništvom zemljišč, dela pa so bila izvedena kasneje.