Predsednica sodnega senata Marjeta Dvornik je namreč na naroku prebrala obvestilo, da se s strani državnega tožilstva današnjega začetka glavne obravnave zaradi izobraževanja v okviru tožilskih dni na Bledu ne bo mogel nihče udeležiti. Po preverjanju, ali tožilcev res ne bo, ji po zakonodaji ni preostalo drugega, kot da je obravnavo preložila na 4. januar 2012.

Ruparjev zagovornik Rok Petrič iz ljubljanske odvetniške pisarne Hribernik-Petrič je zaplet komentiral z besedami, da bi bil zagovornik sankcioniran, če bi manjkal na glavni obravnavi. Razume, da imajo tožilci pravico do izobraževanja, vendar ima tudi obtoženec pravico, da če se pripravi in pride na obravnavo, do slednje tudi pride, je še pojasnil. Petriča zanima ukrep proti tožilki, saj je Dvornikova napovedala, da bo o zapletu obvestila višje državno tožilstvo.

Rupar dogodka ni želel komentirati, ob iskanju novega datuma začetka obravnave pa je prosil, da bi se slednja začela v novem letu, saj naj bi ga sredi decembra čakal operativni poseg. Predsednica je prošnji ugodila, saj zgodnejši datum v začetku decembra ni bil možen zaradi zasedenosti in prenove prostorov pisarne Ruparjevega zagovornika.

Ruparju naj bi po neuradnih podatkih očitali zlorabo uradnega položaja in pravic v času županovanja leta 2004, ko se je občina za gradnjo kanalizacije in čistilne naprave dogovarjala z avstrijskim podjetjem Aquaplus. Slednje naj bi že plačalo 40.000 evrov kot povračilo vložka občine v posel, občina pa je za projekt nato pridobila evropska sredstva in koncesionarja ni potrebovala. Usoda plačanega denarja zaenkrat ostaja neznana, saj ga občina na svoj račun ni prejela.