No, sem pa jih kot politik tudi povzročil," je nekdanji poslanec in bivši tržiški župan Pavle Rupar na sodišču k premirju pozival nekdanjega generalnega direktorja policije Marka Pogorevca na eni strani ter koprskega župana in državnega svetnika Borisa Popoviča na drugi. Pogorevc namreč kazensko preganja Popoviča zaradi razžalitve, ker je v času predsedniške kampanje oktobra 2007 javno dejal, da ne podpira predsedniškega kandidata Lojzeta Peterleta, ker je za šefa volilnega štaba postavil Pogorevca, "največjega negativca v državi, bandita".

Ker je Rupar v sodni dvorani naletel na gluha ušesa, je nato opisal, kako se je Popovič v času predsedniške kampanje postavil proti Peterletu, ne zaradi njega osebno, temveč zaradi zamer, ki jih je gojil do Pogorevca. Pogorevc ga je zato prosil, če organizira sestanek s Popovičem. In ga je, srečali so se v stanovanju Ruparjevega očeta v Fiesi. Pogorevc je prišel prvi, Popovič precej pozneje in ne preveč prijazno nastrojen, ob pivu in jägermaistru pa so se pogajali do približno četrte ure zjutraj. "Bil sem prepričan, da je sestanek uspel. Pogorevc je objel Popoviča in govoril, da se moramo imeti radi, ker smo vsi za isto opcijo, in da smo kolegi. Razšli smo se z objemi in stiskom rok. Vsi smo bili veseli," je pričal Rupar, ki je naslednji dan organiziral še eno srečanje, tokrat v prisotnosti Peterleta. "Popovič je takrat obljubil, da bo nehal gonjo proti Peterletu, Pogorevc pa je rekel, da Popoviča ne bo tožil. Med njima je bila zelo prijateljska scena," je še povedala priča. Ko je Rupar pozneje slišal, da je nekdanji generalni direktor policije vendarle vložil tožbo, ga je poklical, a v zvezi s tem ni dobil pravega pojasnila. Rupar je še dejal, da je imel Pogorevc na obeh sestankih veliko predlogov, kakšen položaj bi rad, če bi Peterle postal predsednik. "Nadvse si je želel postati veleposlanik v Avstraliji, v najslabšem primeru bi bil šef predsednikovega kabineta. Peterle ni imel nič proti," je še izjavil Rupar. Popovič ga je včeraj opozoril, da mu je Pogorevc takrat obljubljal tudi sprejem pri papežu in podporo v Vatikanu. Nekdanji tržiški župan je to potrdil, a dejal, da je šlo za otročje obljube, ki jih sam ni jemal resno.

Rupar je včeraj večkrat poudaril, da govori resnico, na vprašanje, ali ga je kdo nagovarjal k nasprotnemu, pa je odgovoril, da "gospa Tovšakova". "Rekla je, naj ne pozabim, da smo na isti opciji, naj zaščitim Pogorevca oziroma naj kaj pozabim," je razložil. Popovičev zagovornik Franci Matoz in Pogorevčev pooblaščenec Stojan Zdolšek sta se strinjala, naj Hildo Tovšak zaslišijo na sodišču, a je sodni senat, ki mu predseduje Boris G. Hrovat, predlog zavrnil. Bo pa sodišče zapisnik z včerajšnjega sojenja poslalo tožilstvu, ki bi Tovšakovo lahko preganjalo zaradi napeljevanja h krivemu pričanju. Popoviču bodo sodbo najverjetneje izrekli 9. februarja.