Spomnimo, da je vodja policijske kolone iz urada za varnost in zaščito takrat v dar prejel okoli 15.000 dolarjev (12.000 evrov) gotovine in več dragocenih ročnih ur znamke Bvlgari, ki jih je policist razdelil kolegom. Vsaka naj bi bila vredna okoli 3000 evrov, kar močno presega po zakonu dovoljeno vrednost darila, ki ga še lahko sprejme javni uslužbenec. Policiste naj bi zaradi takšnega ravnanja čakale tudi premestitve na slabša delovna mesta, vendar na policiji tega ne želijo potrditi. "Glede premestitev vam lahko povemo le, da zaradi izboljšanja organizacije dela načrtujemo nekaj premestitev policistov na delovna mesta, za katera izpolnjujejo določene pogoje za njihovo zasedbo v policiji," je bila jedrnata tiskovna predstavnica policije Nuška Tavčar.

Na policiji sicer pravijo, da je postopek preverjanja domnevnih kršitev potrdil nepravilno ravnanje omenjenih policistov, ki ima celo znake kaznivega dejanja. "O tem smo pisno obvestili specializirani oddelek skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala na vrhovnem državnem tožilstvu, ki je pristojno za obravnavo in vodenje predkazenskega postopka, ko je kaznivega dejanja osumljen policist," pojasnjuje Tavčarjev. Zoper vse policiste, ki so sprejeli prestižna darila, tako zdaj teče tudi predkazenski postopek, tožilci pa ugotavljajo, ali so policisti zlorabili svoj uradni položaj.

Kaj se bo zgodilo z denarjem in urami, ki jih je deseterica prejela v dar, nam na policiji niso razkrili. Po veljavnih predpisih pa lastnik daril večjih vrednosti, ki jih ni mogoče odkloniti, postane delodajalec javnega uslužbenca, v tem primeru torej policija, ki darilo porabi za lastno dejavnost.