Možnost, da je bila tragična nesreča dejansko posledica nerazumne stave, ne pa napačne odločitve voznika, še vedno preverjajo celjski policisti, ki preiskave še niso končali. Že zdaj pa je jasno, da bodo imeli pri dokazovanju tega gotovo najbolj črnega in zdravi pameti težko razumljivega scenarija obilo težav. Po podatkih, ki so nam jih posredovali z generalne policijske uprave, policija zadnja leta ni obravnavala niti enega primera vožnje v nasprotno smer po avtocesti, ki bi bila posledica stave. "V nekaterih nesrečah so obstajali določeni indici, ki so kazali na možnost stave, vendar je policija ugotovila, da je šlo le za govorice," je pojasnila tiskovna predstavnica policije Nuška Tavčar, kar nedvomno kaže, da je takšno početje povzročiteljem tudi izjemno težko dokazati.

Z zavezanimi očmi čez avtocesto

A dejstvo je, da se takšne in podobne stvari dogajajo, čemur pritrjuje tudi Andrej Brglez iz AMZS, ki pravi, da je podobnih odklonskih pojavov kar precej. Spomni se, denimo, primera iz Italije, kjer so pred leti člani neke skupine sklepali nore stave o tem, kdo si upa z zavezanimi očmi peš prečkati avtocesto. Ali pa primera, ko so se dokazovanja željni mladci zaradi stave ponoči ulegli na sredo ceste, zmagal pa je tisti, ki se dalj časa ni umaknil z vozišča. Takšnih primerov po njegovem v Sloveniji še ni, čeprav tega ni mogoče trditi z gotovostjo.

Pozna pa podoben primer, kot je tisti z obvoznice okoli Pariza, kjer so motoristi stavili, kdo hitreje prevozi krog okoli mesta. Nekaj podobnega se je pred leti dogajalo tudi v Ljubljani, kjer so se zaradi stav po obvoznici z avtomobili podili člani neke zaprte družbe, ki zunanjih "interesentov" niso spustili v svoj krog. Po telefonih so se obveščali, kje bo tisti dan startna točka, kjer so se potem tudi dobili in od tam vsak posebej začeli divjanje okoli mesta. Zmagal je seveda najhitrejši. "A pri tem ni šlo za klasično dirkanje, saj mora voznik na dirkališču pokazati predvsem veliko spretnosti, ampak je šlo za pogoje, v katerih je bilo veliko neznank in v katerih je določeno vlogo igrala sreča. Pomembno je bilo, denimo, na kakšen promet je naletel voznik in kateri si je bolj upal kršiti prometne predpise," se spominja Brglez.

Po njegovi oceni je mogoče pri teh odklonskih pojavih ločevati mladostniško izzivanje in dokazovanje, kjer gre za nekakšen adrenalinski užitek, s katerim udeleženci ogrožajo tako sebe kot druge. Potem so tu stave v smislu ruske rulete, recimo že omenjeni primer prečkanja avtoceste z zavezanimi očmi. Ideje za tovrstne "podvige" ljudje dobijo tudi na internetu, "ki je v tem smislu žal pravi strup", meni Andrej Brglez. Kot tretjo možnost izpostavlja še samomore z avtomobili, pri čemer so motivi tako skrajnih dejanj zelo različni. Nekateri se morda želijo tako celo rešiti dolgov in z odškodnino preskrbeti svoje bližnje.

Skrajno zavrženo početje

Precej podobno razmišlja tudi dr. Marko Polič z oddelka za psihologijo ljubljanske filozofske fakultete, ki nore stave povezuje predvsem z nekim dokazovanjem, češ, kdo si upa, objestnostjo in nagnjenostjo k tveganju, glede katere se ljudje med seboj precej razlikujejo. Če gre za skupino, je veliko odvisno tudi od vzdušja, v tem primeru pa lahko gredo stvari še bolj v skrajnosti, ocenjuje Polič, ki večjo nagnjenost k tveganju pripisuje mlajši generaciji. Razloge za namerno vožnjo v nasprotno smer in podobna neodgovorna ravnanja bi po njegovem lahko razumeli le, če bi naredili poglobljeno raziskavo, da bi kaj spremenili, pa bi morali takšno početje javno opredeliti kot skrajno zavržno.

Takšno oceno povsem podpira tudi Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot, ki se zavzema za brezkompromisen odgovor družbe na takšna skrajna dejanja. V nekaterih zahodnih državah so se zavarovali, tako da takšnim kršilcem zamrznejo lastnino do konca postopka, kar povzročitelje dokazano odvrača od podobnega početja. Po njegovem mnenju bi vzgojno delovalo tudi seznanjanje tovrstnih kršiteljev s konkretnimi posledicami prometnih nesreč, drugače pa je po mnenju Štabe bistveno, da se v družbi o tem pogovarjamo, namesto da si pred tako nesprejemljivim ravnanjem zatiskamo oči.