Oškodovanca napadli že drugič

Nekaj minut po pol deseti uri dopoldne, ko je Predrag Zogović sodišču pojasnjeval svoje izkušnje z obtoženima Igorjem in Zdenkom Strojanom, ki jima obtožnica očita, da sta ga zaradi premoženjske koristi aprila letos hudo poškodovala, je iz sodne dvorane samovoljno odkorakala soobtožena Vijoleta Strojan. Sodnica je obravnavo prekinila, ko je Zogović stopil iz dvorane, pa so ga Strojanovi, ki so sojenje spremljali kot javnost, fizično napadli. Prva je pesti zavihtela Jelka Strojan, ki je Predraga Zogovića z natančno odmerjenim udarcem zadela v obraz, nato pa so ji na pomoč priskočili še preostali člani družine. Udarci so padali po žrtvi, na sodišču pa je zavladalo obsedno stanje. Prestrašeni kriki žrtvine hčerke, ki jo je v napadu prav tako skupila, in vpitje ter grožnje napadalcev so privabili varnostnike, ki so najprej skočili med Zogovića in njegove napadalce, vendar so udarci še kar deževali. Napad se je končal po nekaj minutah, ko so v pretep posegli dodatni varnostniki, ki so nato Zogovića in njegovo hčerko odpeljali na drugi konec sodišča in tako ločili prestrašeno žrtev od pobesnele družine.

Pred razpravno dvorano sta bila v trenutku pretepa tudi paznika uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, ki sta obstopila obtožena Igorja in Zdenka Strojana, v pretep pa nista posegla. Helena Jaklitsch z ministrstva za pravosodje nam je pojasnila, da paznika za kaj takega niti nista imela pristojnosti. "Paznik, ki spremlja pripornika, sme varovati samo pripornika, kar je določeno tudi v pravilniku o izvrševanju zaporne kazni," pravi Jaklitscheva in dodaja, da pazniki sicer lahko pomagajo, vendar le v primeru, da je resno ogroženo življenje nekoga drugega, pa še v tem primeru zgolj do prihoda policistov.

Obravnava se je kljub vsemu nadaljevala

Na izjemno začudenje vseh udeležencev obravnave se je sojenje, kot je odločila predsednica sodnega senata Barbara Trebec Debeljak, kljub pretepu in vidnim poškodbam na Zogovićevem obrazu, na desnem licu mu je zrasla ogromna buška, nadaljevalo, na kraj pa so več kot uro po dogodku prišli policisti. "O pretepu smo bili obveščeni ob 10.45, ob 10.55 so bile patrulje že na kraju dogodka. Po prvih ugotovitvah je 58-letnica pred razpravno dvorano napadla 56-letnika. V pretep sta se vmešali še dve osebi, preiskava se nadaljuje," je povedal Vinko Stojnšek, tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana.

Na sodišču medtem zanikajo očitke o (pre)pozni reakciji ob incidentu. "Predsednica senata je takoj, ko je zaznala incident, poklicala dodatne varnostnike, ki so takoj in učinkovito ukrepali. O dogodku je predsednica senata takoj obvestila tudi policijo, ki je oškodovanca zavarovala in mu zagotovila varen odhod s sodišča," je povedala Tanja Glogovčan, predstavnica sodišča za stike z javnostjo. Glogovčanova poudarja, da se je incident zgodil kljub navzočnosti dveh varnostnikov in dveh paznikov, ki sta spremljala pripornika Zdenka Strojana. "Predsednica senata je že 2. aprila od vodstva sodišča zahtevala še dva varnostnika za dodatno varovanje, saj je ocenila, da bi lahko prišlo do izbruha oziroma povzročitve nasilja. Vodstvo sodišča je zato naslednji dan odobrilo zahtevo po dveh dodatnih paznikih, enega v sodni dvorani in drugega pred njo," pravi Glogovčanova in poudarja, da je sodišče ustrezno preventivno ravnalo. "Res pa je, da ni vedno mogoče vnaprej predvideti vseh reakcij navzočih na obravnavi," dodaja Glogovčanova.

Še vedno ni jasno, zakaj je sodnica kljub brutalnemu pretepu nadaljevala obravnavo. Odgovora na to vprašanje s sodišča nismo prejeli. Tovrstni incident se je sicer napovedoval že nekaj časa, saj je pred kratkim po eni izmed obravnav v drugi zadevi članica družine Strojan s fizičnim nasiljem grozila tudi enemu od novinarjev, pa tudi obnašanje nekaterih drugih članov družine (kazanje sredincev fotoreporterjem in podobno) ni vzbujalo pretiranega zaupanja.