Minister za okolje in prostor Janez Kopač se vabilu bovškega župana Siniše Germovška ni odzval, namesto tega mu je poslal pisne odgovore na zastavljena vprašanja. V bovškem kulturnem domu se je tako v navskrižnem ognju znašel državni sekretar Radovan Tauzes. V na trenutke mučnem vzdušju smo poslušali peščico Bovčanov, ki imajo še vedno nerazrešeno vprašanje obnove, vmes pa še denacionalizacijska vprašanja, pa (tudi) pohvale državni tehnični pisarni in ministrstvu ter množico očitkov, ki jih je izrekel bovški župan.

Za obnovo 494 stanovanjskih objektov je bilo občini Bovec namenjenih skoraj 2,8 milijarde tolarjev ali povprečno 5,6 milijona tolarjev na stanovanjski objekt. Več kot 500 upravičencem do državne nepovratne pomoči in ugodnega stanovanjskega posojila je bilo dodeljeno za skoraj 753 milijonov tolarjev stanovanjskih posojil in 75,5 milijona dodatnih (hipotekarnih) sredstev državne pomoči. Kot je povedal Radovan Tauzes , je povprečna višina stanovanjskega posojila 1,440.000 tolarjev na upravičenca, pri 5 odstotkih upravičencev pa presega 4,2 milijona tolarjev. Povprečna mesečna vrednost anuitete stanovanjskega posojila je 10.800 tolarjev, pri 84 odstotkih upravičencev ne presega 20 tisočakov, pri 32 upravičencih pa presega 30.000 tolarjev.

"Predlagam, kot sem že večkrat omenil, da začnemo probleme upravičencev do državnih sredstev, ki imajo težave z odplačevanjem kreditov, reševati skupaj. Trditve, da imajo vsi Bovčani težave pri odplačevanju kreditov, ne bodo nikomur pomagale in ne držijo. Menim, da je na vaši občini referat za odpravo posledic potresa dobro organiziran in je pri marsikaterem urejanju na objektu tudi učinkovito sodeloval, poleg tega pa je vedno primerno opozarjal na posamezne težave," je med drugim zapisal minister Janez Kopač . V pismu županu Siniši Germovšku je še zapisal, da je neprimerno posamezne probleme reševati pred občinstvom, prav tako kot ni potrebno, da analize dogajanj na posameznih objektih skupaj z lastniki izpostavljajo javni obravnavi. Po Kopačevem mnenju in tudi po besedah Radovana Tauzesa, je za to bolj primerna državna tehnična pisarna.

In prav to se je pokazalo na javni tribuni. Res je, da je tri leta po potresu v Kaninski vasi še vedno okoli 60 Bovčanov, ki čakajo na obnovljena stanovanja in hiše, res pa je tudi, da obnova poteka temeljito in po načrtih. Prav zdaj so na vrsto prišli najtrši problemi, ki naj bi jih postopno rešili.