Samo v Atenah se je na ulicah zbralo več kot 70 tisoč protestnikov, ki so skandirali: "Ven z EU in IMF!“ Zaustavljeni so bili letalski leti in vlaki. V prestolnici so mobilizirali okoli tri tisoč policistov, kar je dvojno število običajnih varnostnih sil, ki so spremljale predhodne proteste, poroča ruska televizija RT.

Priče poročajo, da se nad trgom Sintagma v Atenah dviga dim, medtem ko so varnostne sile s solzivcem razkadile večino protestnikov. Nekateri so kljub temu ostali in nadaljujejo največji protest proti varčevalnim ukrepom odkar je v Grčiji na oblast prišla nova vlada.

Več tisoč protestnikov se je na ulice zgrnilo tudi v Solunu. Grki na svojih twitter računih objavljajo, da se veliko število protestnikov na ulicah demonstrira mirno.

Kaj se dogaja na grških ulicah, si lahko živo ogledate spodaj:

Stavkajo v bankah, posadke trajektov, na ministrstvih in davčnih uradih

Stavka se je začela s triurno stavko voznikov avtobusov, sledile so posadke trajektov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vlada je na ulice poslala na tisoče policistov, ki bodo skušali ohraniti mir.

Stavkajo tudi v številnih bankah in poštah, prav tako so ostala zaprta vrata ministrstev in davčnih uradov. V letalskem prometu naj bi nastale številne zamude, saj nameravajo stavkati tudi piloti.

Hkrati so v Atenah in drugih mestih za danes popoldne napovedane demonstracije. Grška policija je sicer že davi po navedbah očividcev zavarovala stavbo parlamenta v središču prestolnice.

Današnja stavka naj bi bila najbolj množična po februarju. K stavki so pozvali sindikati zasebnega in javnega sektorja, ki po lastnih besedah zastopajo več kot tri milijone delavcev.

Varčevalni sveženj nujen pogoj za odobritev novega posojila

Grško finančno ministrstvo je dokončalo delo na novem paketu varčevalnih ukrepov, vrednem več kot 11,5 milijarde evrov. Po navedbah neuradnega vira s finančnega ministrstva bodo predlog posredovali v potrditev grški koalicijski vladi in mednarodnim posojilodajalcem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Medtem se je na ulicah začela množična splošna stavka, s katero na milijone Grkov protestira ravno proti novemu varčevalnemu programu grške vlade.

Dogovor je bil dosežen na torkovem srečanju med grškim premierom Antonisom Samarasom in finančnim ministrom Joanisom Sturnarasom. Predvideni načrt vsebuje še dve milijardi evrov dodatnih prihodkov, ki naj bi prišli iz naslova dodatnih davčnih prihodkov.

Samaras bo predlog predvidoma v četrtek predstavil koalicijskim partnerjem. V kolikor ga bo koalicija potrdila, bo predlog posredovan grškim mednarodnim posojilodajalcem. Strokovnjaki trojke - Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) - naj bi se v Atene vrnili v nedeljo.

Trojka je konec prejšnjega tedna prekinila misijo v Atenah, kjer je izvajala pregled stanja grških javnih financ. Grška vlada namreč do takrat še ni dosegla dogovora o novem varčevalnem svežnju. Ta je nujni pogoj za odobritev nove tranše posojila Grčiji v vrednosti 31,5 milijarde evrov.

Novi protesti proti varčevalnim ukrepom tudi v Španiji