"Želim, da bi Grčija ostala v območju evra, a od Grčije je odvisno, ali se bo potrudila in izpolnila, kar je nujno za dosego tega cilja," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še pred začetkom delovne večerje z nemško kanclerko dejal Hollande.

"Pomembno se mi zdi, da spoštujemo svoje obveze in predvsem počakamo poročilo 'troike', da bi videli, kakšni so rezultati,“ je povedala Merklova. "Bom pa Grčijo spodbujala k sledenju poti reform, ki od Grkov zahteva veliko.“

V kratkih izjavah pred sicer zelo pomembnim srečanjem nemške kanclerke in francoskega predsednika pa ne eden ne drugi nista nakazala, ali bosta uslišala prošnje Grčije, da bi za izvajanje reform dobila nekaj več časa.

Odločitve z današnjega srečanja bosta Merklova in Hollande v prihodnjih dneh sporočila tudi grškemu premieru Antonisu Samarasu. Merklova ga bo sprejela v petek, Hollande pa v soboto.

Nemčija noče popuščati glede reform in varčevalnih ukrepov

Grčija je v zameno za drugi program pomoči evrskih držav in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) obljubila, da bo v letih 2013 in 2014 privarčevala dodatnih 11,5 milijarde evrov. Samaras pa je že v predvolilni kampanji napovedoval, da bo evropske partnerje prepričal, da državi čas za izpolnitev zavez podaljšajo do leta 2016.

A Nemčija vztraja, da Atenam ne gre popuščati ne pri obsegu reform in varčevalnih ukrepov ne pri časovnici, znotraj katere jih mora izpeljati. Poleg tega naj bi Merklova tudi osebno zamerila Saamarasu, ker je kot opozicijski voditelj skušal torpedirati reformna prizadevanja Grčije.

Od načrta dodatnega varčevanja v prihodnjih dveh letih in odločitve trojke - Evropske komisije, IMF in Evropske centralne banke - naj bi bilo sicer odvisno, ali bo Grčija septembra prišla do novega obroka posojila v višini 31,5 milijarde evrov ali ne. Ta denar pa nujno potrebuje za servisiranje dolga ter izplačevanje plač in pokojnin.